Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Wilders op alle punten vrijgesproken

Geert Wilders is vrijgesproken van groepsbelediging, aanzetten tot haat en discriminatie van moslims. Dat heeft de rechtbank van Amsterdam zojuist gevonnist.

De rechtbank van Amsterdam acht niet bewezen dat personen beledigd zijn door de uitspraken van Wilders over de islam. Een aantal uitspraken is “grof en denigrerend, maar niet opruiend.” Wilders heeft zich wel in een enkel geval “niet tegen, maar op de grens” van het toelaatbare begeven, zei de rechter over een interview waarin Wilders zegt ‘er is een strijd gaande en we moeten ons verdedigen’. “Dit heeft een opruiend karakter.”

Na het uitspreken van het vonnis door rechtbankvoorzitter Marcel van Oosten volgde applaus vanaf de publieke tribune, waar de gehele PVV-fractie zat. Zowel het OM, dat middels een omstreden beschikking door het gerechtshof was gedwongen om Wilders te vervolgen, als de verdediging eiste vrijspraak. Hoger beroep is met dit vonnis dan ook niet te verwachten, waarmee het proces-Wilders ten einde zou zijn.

Onze juridische redacteur Folkert Jensma over de uitspraak van de rechter:

“De samenvatting die de rechtbank voorlas was vrij helder en voor iedereen te begrijpen. Vrijspraak op alle onderdelen: groepsbelediging, aanzetten tot haat en discriminatie. Wilders krijgt te horen binnen de grenzen van het strafrecht te zijn gebleven. Hij moet de vrijheid hebben om ‘ook zo´n boodschap uit te dragen’. Daarbij kent de strafrechter vooral gewicht toe aan de maatschappelijke context en de rol van Wilders als politicus. Eén uitspraak vond de rechtbank ‘op de grens van het toelaatbare’. Dat betrof een citaat van Wilders waarin hij zei dat er meer moskeeën dan kerken dreigen te komen waardoor mensen zich niet meer in hun eigen land thuis voelen. Wilders kreeg wel te horen dat zijn uitlatingen regelmatig grof en denigrerend waren en ook wel ‘kwetsend en choquerend’. De beelden in de film Fitna vond de rechtbank ‘schokkend en aanstootgevend’.”

Wilders stond terecht wegens aanzetten tot haat en discriminatie en belediging van moslims. Aanleiding voor de zaak waren tientallen aangiften tegen Wilders vanwege uitspraken die hij in interviews en ingezonden stukken heeft gedaan. Zo pleit Wilders voor een koranverbod en noemt hij de islam fascistisch.

Ook de film Fitna, waar Wilders het scenario voor schreef, is volgens de rechtbank niet strafbaar. Wilders zei drie weken geleden dat het volgens hem ‘surrealistische’ proces niet draait om hemzelf, maar om de waarheid en de vrijheid.

De benadeelde partijen zouden zich beramen op stappen, bijvoorbeeld het aanklagen van de Nederlandse Staat bij de Verenigde Naties.