VS schrikken rokers af

Met schokkende foto’s op het pakje. Foto Reuters New graphic cigarette packaging, released by the U.S. Food and Drug Administration June 21, 2011, shows a varied collection of dead bodies, diseased lungs and a man on a ventilator were among the graphic images for revamped U.S. tobacco labels, unveiled by health officials who hope the warnings will help smokers quit. Proposed in November under a law that put the multibillion-dollar tobacco industry under the control of the U.S. Food and Drug Administration, the new labels must be on cigarette packages and in advertisements no later than September 2012. They represent the first change in cigarette warnings in 25 years. REUTERS/U.S. Food and Drug Administration/Handout (UNITED STATES - Tags: HEALTH) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Met schokkende foto’s op het pakje. Foto Reuters New graphic cigarette packaging, released by the U.S. Food and Drug Administration June 21, 2011, shows a varied collection of dead bodies, diseased lungs and a man on a ventilator were among the graphic images for revamped U.S. tobacco labels, unveiled by health officials who hope the warnings will help smokers quit. Proposed in November under a law that put the multibillion-dollar tobacco industry under the control of the U.S. Food and Drug Administration, the new labels must be on cigarette packages and in advertisements no later than September 2012. They represent the first change in cigarette warnings in 25 years. REUTERS/U.S. Food and Drug Administration/Handout (UNITED STATES - Tags: HEALTH) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Reuters

Met schokkende foto’s op het pakje.

Vanaf september zullen Amerikaanse rokers geconfronteerd worden met schokkende foto’s op het pakje van opgebaarde lijken, zieke longen en verrotte gebitten. De Amerikaanse overheid dwingt de tabaksindustrie om dat soort foto’s op sigarettenpakjes te plaatsen. Pakjes in Amerika bevatten tot nu toe alleen een waarschuwend tekstje. Maar die tactiek is al 25 jaar oud en zou niet effectief genoeg zijn. Een op de vijf Amerikanen rookt en dat aantal is sinds 2004 constant gebleven. Jaarlijks overlijdt bijna een half miljoen Amerikanen voortijdig aan de gevolgen van roken. (NRC)