Voetbalsters zijn man, zeggen tegenstanders

Salimata Simpore
Salimata Simpore

Twee speelsters van Equatoriaal-Guinea trekken zich terug voor WK.

Opschudding in aanloop naar het WK voetbal voor vrouwen, dat van 26 juni tot en met 17 juli wordt gehouden in Duitsland. De zussen Salimata and Bilguisa Simpore hebben zich teruggetrokken uit de selectie van Equatoriaal-Guinea, nadat tegenstanders de twee ervan beschuldigden dat ze van het mannelijk geslacht zijn.

Dit werd gisteren gemeld op diverse websites. Diana Ankomah van Ghana zei tegen sportsite ESPN.com: „Je hoeft tijdens wedstrijden alleen lichamelijk contact met hen te hebben gehad om dit te weten.” Ook het nationale team van Nigeria zei vorig jaar dat ze twijfels hadden of de twee wel vrouw zijn.

De beschuldigingen zijn nooit bewezen. De nationale voetbalbond van Equatoriaal-Guinea heeft tot dusver geweigerd commentaar te geven. Door de terugtrekking van de zussen net voor het WK is veel onduidelijkheid ontstaan over hun geslacht.

De zaak lijkt veel op die van de Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya, die met haar uiterlijk en dominantie op de 800 meter ook werd verdacht een man te zijn. Uiteindelijk onderging de atlete een geslachtstest. Uit het onderzoek bleek dat er geen beletsel is haar in vrouwenwedstrijden te laten uitkomen. (NRC)