Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Verenigde Staten vrezen escalatie in Syrië

Hillary Clinton eerder vandaag, terwijl ze de Senaat toesprak.
Hillary Clinton eerder vandaag, terwijl ze de Senaat toesprak. Foto Reuters / Yuri Gripas

Dat Syrische troepen optrekken naar de grens met Turkije baart Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, ernstige zorgen. Dat zei ze vandaag tegenover Amerikaanse media.

Volgens Clinton is escalatie van het conflict nabij, “behalve als de Syrische troepen het aanvallen en provoceren van het eigen volk direct staken.” Ze voegde daaraan toe dat het optrekken naar de grens bovendien een conflict in de hele regio - en in het speciaal met Turkije - uitlokt. Er loopt overleg met Turkije over de situatie.

Eerder vandaag besprak Clinton al terrorisme in Pakistan, naar aanleiding van de militaire missie waarbij Osama bin Laden omkwam. De VS tolereren niet langer dat Pakistan terroristen onderdak biedt en ze “oogluikend” toestaat, verklaarde ze.