Uitgelicht

THAT 70'S SHOW Ashton Kutcher foto SBS vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma Foto uitsluitend vrij van rechten voor redactioneel gebruik ter promotie van het programma tot 1 maand na uitzending. Commercieel gebruik verboden.
THAT 70'S SHOW Ashton Kutcher foto SBS vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma Foto uitsluitend vrij van rechten voor redactioneel gebruik ter promotie van het programma tot 1 maand na uitzending. Commercieel gebruik verboden. SBS

Film

Memoirs of a Geisha (Rob Marshall, 2005, VS). Bestseller van Arthur Golden wist een romantisch verhaal geloofwaardig in te bedden in eindeloos veel details over het oude Japan en bood een even authentiek als mysterieus inkijkje in de langdurige onvervulde liefdesgeschiedenis tussen het meisje Sayuri, verkocht en opgeleid als geisha, en een dertig jaar oudere industrieel. In de handen van regisseur Marshall is alleen het decor nog geheimzinnig. De film kreeg Oscars voor kostuums, art direction en camerawerk en die zijn beslist verdiend: alles glanst en glinstert. Net5, 20.30-23.30u.

Heat (Michael Mann, 1995, VS). Al Pacino en Robert De Niro excelleren in cops-and-robbers-epos, respectievelijk als briljante, werkverslaafde politie-inspecteur en supercrimineel. Los Angeles is het 20ste-eeuwse toneel van deze grotestadswestern.Veronica, 20.30-23.45u.

Simply Irresistible (Mark Tarlov, 1999, VS). Vederlichte, romantische fantasiekomedie waarin Sarah Michelle Gellar (Buffy the Vampire Slayer) zich dankzij engelachtige interventie ontpopt tot een magische kokkin.RTL8, 20.30-22.25u.

Informatief

Opium op Oerol. Cornald Maas ontvangt actrice Kitty Courbois. Zij gaat op bezoek bij een oude bekende in een manege op Terschelling. Daar speelt Johanna ter Steege Hiroshima mon amour. Haar voorstelling is gebaseerd op de gelijknamige film van Alain Resnais (naar een boek van Marguerite Duras) over de liefde van een Franse actrice voor een Japanse architect, in Hiroshima na de Tweede Wereldoorlog. De muziek vanavond is van zangeres Giovanca. Ned.2, 19.05-19.30u.

Metropolis: zonaanbidders en zonnehaters. Buitenlandrubriek met filmpjes van amateurcorrespondenten over de hele wereld. Vanavond over de betekenis van de zon in verschillende culturen. In India wordt de zon aanbeden met een dagelijks voedseloffer en in Spanje woont een Nederlandse emigrante die per dag vier uur volle zon geniet. Maar er is ook aandacht voor zonnehaters. Joseph in Burkina Faso is albino en heeft niet eens genoeg geld voor zonnebrandcrème. Ned.3, 21.00-21.35u.

Planet of the apemen. Eerste van twee docudrama’s over de strijd tussen homo sapiens en andere hominiden. Deze aflevering speelt zich 75.000 jaar geleden af in India, waar na de catastrofale uitbarsting van een supervulkaan een machtsstrijd uitbreekt tussen onze voorouders en de daar tot dan toe oppermachtige homo erectus.BBC 1, 21.00-22.00u.

De bemoeizorgers. Een week geleden werd de documentaire heruitgezonden die Hans Polak in 2000 maakte over Rotterdamse GGD-medewerkers die zwervers, eenzamen, dak- en thuislozen, drank- en drugsverslaafden bijstaan. Na tien jaar keerde de documentairemaker terug en maakte een vervolg. Hierin laat hij het resultaat van de inspanningen van de GGD zien. Hij filmde hoe het is gegaan met de vereenzaamde, vervuilde en verwaarloosde mensen die in de eerste documentaire een rol speelden. Ned.2, 23.00-00.00u.

Amusement

That 70’s show. Aston Kutcher (die Charlie Sheen gaat opvolgen in Two and a Half Men) speelt een van de verveelde pubers die opgroeien in een stadje in de jaren 70. Veel meer dan bioscoopbezoek, een ritje met de wagen en bier drinken is er niet te doen en dus zijn ze constant op zoek naar enige vorm van vermaak. Veronica, 19.30-20.00u.

Hier slapen jullie. Twee Nederlandse gezinnen leven en werken drie weken lang in een ontwikkelingsland. De familie De Nieuwe krijgt in India gezondheidsproblemen. Heeft Ronald spijt dat hij is meegegaan in het avontuur? Dochter Elvira neemt het haar moeder in elk geval wel kwalijk. De familie Nugteren in Bolivia is meer ingeburgerd. Leen en gastheer Eddy bewijzen dat taal geen barrière hoeft te zijn en gastvrouw Satu kan het afscheid dat volgende week onvermijdelijk komt maar nauwelijks aan. Zoon Jasper denkt daar heel anders over. Ned.1, 20.30-21.25u.

Rock & the city. Serie over de geschiedenis van de muziek- en uitgaansscene in een aantal grote steden. Vanavond Parijs, waar in 1947 de Whisky à Go Go de hipste tent was. In ’62 werd in de Chez Castel clubbing uitgevonden, eind jaren 70 was de Palace de plek waar je moest zijn en vandaag de dag regeren Le Gibus, Pop-in, La Flèche d’Or en Point Éphémère.Arte, 22.00-22.40u.

Radio

Radio 6 live: Around Robert Wyatt. Erik Truffaz, Perry Blake en het Orchestre National de Jazz spelen nieuwe arrangementen van songs van Robert Wyatt. De in 1945 geboren Wyatt was zanger en drummer in de groep Soft Machine en maakte na 1970 een aantal soloplaten waarop de grenzen van pop, jazz en experiment werden verkend.Radio 6, 23.02-01.00u.