Tweede Kamer stemt alsnog voor netneutraliteit zonder uitzondering

Als tweede land ter wereld, na Chili, heeft Nederland gisteren netneutraliteit vastgelegd in de wet. De Tweede Kamer stemde gisteren voor een wet die aanbieders van mobiel internet verbiedt websdiensten als Skype en WhatsApp te blokkeren of hoger aan te slaan. De Kamer vindt dat het internet op geen enkele manier belemmerd mag worden. Kamerlid Bruno Braakhuis (GroenLinks): „Wij vinden netneutraliteit even belangrijk als persvrijheid en vrijheid van meningsuiting.”

Providers zeggen dat de blokkades en hogere tarieven nodig zijn omdat ze te veel geld verliezen op het doorgeven van gratis communicatiediensten. KPN voorspelt dat de vaste abonnementsprijzen door de wet zullen stijgen.

Het historische belang van de wet – The New York Times schreef er gisteren een uitvoerig artikel over – raakte enigszins ondergesneeuwd door het bijbehorende debat over cookies: bestandjes die het surfgedrag van consumenten bijhouden. Daarnaast was er de blunder van de PvdA. De partij stemde dinsdag per ongeluk voor een uitzondering op de netneutraliteit: een amendement van SGP en CDA waardoor providers uit religieuze motieven websites met porno mogen blokkeren als abonnees daar om vragen. Dat amandement is nu niet toegevoegd.