Twee voetbalzussen, of zijn het broers?

In this photo taken Nov 14, 2010 Equatorial Guinea's Salimata Simpore, front right, during the final of the CAF African Woman Championship in Daveyton, South Africa. The Nigerian Football Federation says it has made an official complaint to the African Football Federation that members pf the Equatorial Guinea women's team are men. (AP Photo)
In this photo taken Nov 14, 2010 Equatorial Guinea's Salimata Simpore, front right, during the final of the CAF African Woman Championship in Daveyton, South Africa. The Nigerian Football Federation says it has made an official complaint to the African Football Federation that members pf the Equatorial Guinea women's team are men. (AP Photo) ASSOCIATED PRESS

In de aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen, later deze maand in Duitsland, is opschudding ontstaan over de zussen Salimata and Bilguisa Simpore. Zij hebben zich teruggetrokken uit de WK-selectie van Equatoriaal-Guinea, nadat tegenstanders de twee ervan beschuldigden dat ze van het mannelijke geslacht zijn.

Dit werd gisteren gemeld op diverse websites. Diana Ankomah van Ghana zei tegen de sportwebsite ESPN.com: „Je hoeft tijdens wedstrijden alleen lichamelijk contact met hen te hebben gehad om dit te weten.” Ook het nationale team van Nigeria zei vorig jaar dat ze twijfels hadden of de twee wel vrouw zijn.

De beschuldigingen zijn nooit bewezen. De bond van Equatoriaal-Guinea weigert commentaar. Door de terugtrekking van de zussen is veel onduidelijkheid ontstaan over hun geslacht.

De zaak lijkt veel op die van de Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya, die met haar uiterlijk en dominantie op de 800 meter ook werd verdacht een man te zijn. Ze onderging een geslachtstest. Uit het onderzoek bleek dat er geen beletsel is haar in vrouwenwedstrijden te laten uitkomen.