TROS weigert boete te betalen voor sterrencruise

Volgens de rechter mocht de TROS geen artiestencruise organiseren. Een publieke omroep mag niet dienstbaar zijn aan het maken van winst door derden. De TROS legt zich er niet bij neer.

De TROS weigert een boete van 35.000 euro te betalen voor het organiseren van een cruise naar Mexico en Florida met Nederlandstalige artiesten. De rechtbank in Amsterdam heeft de omroep al in mei veroordeeld tot een geldstraf, dat werd gisteren bekend. De TROS gaat in hoger beroep bij de Raad van State.

De rechter noemt de reis een ongeoorloofde nevenactiviteit. De Mediawet verbiedt dat een publieke omroep dienstbaar is aan het maken van winst door derden. Volgens de Amsterdamse rechter had het reisbureau dat de cruise uitvoerde, Van der Valk Vakanties in Alphen aan den Rijn, veel voordeel van de medewerking van de TROS.

Zo hoefde het bedrijf de deelnemende artiesten niet te betalen. Die werkten gratis mee in ruil voor ‘exposure’ op tv. Wie een meerdaags evenement organiseert met optredens van bekende Nederlandse artiesten is vele tienduizenden euro’s kwijt. Het reisbureau hoefde bovendien nauwelijks te adverteren voor de artiestencruise. De TROS maakte in al zijn uitingen voldoende reclame voor de reis.

Het vonnis van de Amsterdamse rechter, dat pas gisteren bekend werd, volgt op een uitspraak van het Commissariaat voor de Media van 2008. De kwestie kwam in het nieuws omdat de toezichthouder destijds reageerde op een klacht van TV Oranje, een commercieel televisiestation dat zich net als de TROS toelegt op Nederlandstalige muziek en de artiestenreizen beschouwt als oneerlijke concurrentie.

De TROS maakte bezwaar tegen de boete van het Commissariaat maar verloor ook de beroepsprocedure. Daarop stapte de omroep naar de rechter.

Het bewuste programma, Alle fans aan dek, werd uitgezonden op 14 december 2007. De reis aan boord van „het luxe Amerikaanse cruiseschip Carnival Inspiration” vond een maand eerder plaats. Aan de uitzending werkten onder anderen mee Belle Perez, Thomas Berge, Marianne Weber, Jan Keizer en Helmut Lotti.

De TROS is van mening dat de trip een zogenoemde publieksreis was. Van de Mediawet mag een omroep publiek voor televisieprogramma’s vervoeren naar een uitzendlocatie. De rechter verwierp dat verweer in dit geval. „Deze reis brengt publiek niet naar het optreden, maar het optreden is onderdeel van de reis.”

Klager TV Oranje in Steenwijk zou zelf ook graag dergelijke reizen organiseren maar ziet daarvoor geen markt nu de TROS daar zo actief is.

Het is niet de eerste keer dat de TROS wordt aangeklaagd voor het overtreden van het dienstbaarheidsverbod.

Minister Van Bijsterveldt (Media, CDA) verwijst in haar mediabrief van vorige week vrijdag zelfs impliciet naar de omroep. „Bestaat gegronde indruk dat een omroep zich niet aan de wet zal houden, dan kan een erkenning geweigerd worden”, aldus de minister. „Zo zijn bij de laatste erkenningsverlening bij één omroepvereniging extra garanties voor naleving van de wet geëist.”

Binnenkort doet de rechtbank in Amsterdam ook uitspraak in de zaak-Bibaboerderij. Dat kinderprogramma van de TROS bleek gefinancierd door supermarktketen C1000. Het Commissariaat veroordeelde de omroep tot een boete van 270.000 euro. De TROS ging in beroep bij de rechter. Ook loopt nog een onderzoek van het Commissariaat naar een samenwerking tussen de TROS en attractiepark de Efteling.