Tips van de kenners

Waar kijken de recensenten van NRC Handelsblad naar uit? Saul van Stapele, Yaël Vinckx en Amanda Kuyper maken een selectie uit het ruime aanbod.

SAUL VAN STAPELE (POP)

1. Snoop Dogg. Doggystyle is het hiphopalbum dat vele jaren van mijn leven heeft ingekleurd. Dus nu dit meesterwerk live wordt uitgevoerd, integraal en met de gastartiesten, sta ik vooraan.

2. Prince. Omdat de kans hem met verschillende shows aan het werk te zien, simpelweg een unieke is.

3. Janelle Monáe, het talentvolle, funky soulzusje van André 3000 van OutKast; maakte vorig jaar veel indruk met debuut The ArchAndroid (Suites II & III).

4. Raphael Saadiq is live en op plaat aanstekelijk, met zijn nostalgisch klinkende soulmuziek die geen moment ouderwets wordt.

5. De jamsessie van de altijd avontuurlijke Kyteman, maakt natuurlijk op voorhand nieuwsgierig. Ex aequo: optredens van funklegende Larry Graham en Brazilië’s trots Sergio Mendes, en het eerbetoon aan Miles Davis van Hancock, Shorter en Miller.

YAËL VINCKX (POP)

1. Prince. De kleine man uit Minneapolis die muziekgeschiedenis schreef met zijn mengsel van sexy rock en funk, heeft drie unieke concerten beloofd. En beloofd is beloofd.

2. Mavis Staples. Voormalige ‘huismuzikant’ van Martin Luther King beschikt nog altijd over machtige stem waarmee ze oude gospel- en vrijheidsliederen nieuw leven inblaast. Weet tijdens haar shows het publiek volledig naar hand te zetten.

3. Snoop Dogg. Rapper en entertainer uit Los Angeles is vandaag de dag een luie rapper, maar nog altijd een uitstekende en bovendien zeer vermakelijke showman. Imponeerde twee jaar geleden op Lowlands met geïmproviseerde rap over – hoe kan het ook anders – een wietplant.

4. Flying Lotus. Producer uit Los Angeles verweeft jazz, hiphop en elektronische beats tot groot, sferisch geheel. Creëert op North Sea Jazz een eigen universum.

5. Bugge Wesseltoft en Henrik Schwarz. Noorse jazzpianist en Duitse diskjockey/producer gebruiken piano, laptops en mengtafel op ingenieuze manier om subtiele dance te scheppen.

AMANDA KUYPER (JAZZ)

1. Hancock/Shorter/Miller met hun ‘Tribute to Miles’. Twintig jaar geleden overleed Miles Davis. Op initiatief van Marcus Miller brengen zijn muziekkompanen een hopelijk gloedvol eerbetoon. En in de geest van Miles: niet al te veel terugkijken, maar vooruit.

2. Brad Mehldau en Joshua Redman. Briljante jazzpianist ontmoet vurige jazzsaxofonist voor creatieve moderne verkenningen.

3. Esperanza Spalding. Jonge jazzheldin die afrekent met alles wat grijs en stoffig is in de jazz. Lenig op de bas-snaren, hoogzuivere zang.

4. Terje Isungset Ice Music. Nieuwsgierig makende jazz op speciaal vervaardigde ijsinstrumenten met de Nederlandse Bram Stadhouders op ijsgitaar.

5. Roy Ayers, Pete Rock & The Robert Glasper Experiment. Vibrafoonlegende Ayers deelt het podium met rapper Peter Rock en pianist Robert Glasper die met een been in de jazz staat en de ander in de hiphop.