Tips Round Town

Het randprogramma bij het North Sea Jazz Festival is van 24 juni t/m 10 juli. Er zijn zo’n twee honderd concerten, exposities, masterclasses, lezingen, jamsessies en straatoptredens op tachtig locaties door de hele stad: in concertzalen, cafés of clubs, maar ook op metrostations, de Oude Haven, musea of in de winkel van Marlies Dekkers. Kijk voor het programma op www.northsearoundtown.com

Jazzdag

De aftrap van North Sea Round Town is op 24 juni tijdens De Jazzdag, hét netwerk evenement voor jazz Nederland. Op 24 juni worden meer dan duizend jazzprofessionals verwacht in de Maasstad. Aanstormend nationaal jazztalent presenteert zich ’s avonds in LantarenVenster en Hotel New York met o.a. het Clazz Ensemble, Amsterdam Jazz Orchestra, Kern Koppen, Tom Beek Trio, Martin Fondse & Wolfert Brederode, Tin Men and the Telephone, Tuur Moens & Syndicate en Nanko.

Lezingen

De tweedaagse maar ook afzonderlijk te volgen cursus jazz gaat over The Great American Songbook. Jaap Gerritse laat 25 juni 11u in het Selexyz theater de songs van grote componisten horen, uitgevoerd door o.a. Sarah Vaughan, Peggy Lee, Ella Fitzgerald, Frank Sinatra en Nat King Cole – allemaal in mooie films vastgelegd. Op 2 juli 11u gaat Ruud Bergamin in op de bronnen van de jazzmuziek, aansluitend: live optreden van Jaap Gerritse (contrabas) en Ruud Bergamin (altsax, sopraansax). En op 9 juli 11u zal Ashley Kahn met North Sea Jazz eregast Rudresh Mahanthappa een multimedia lezing geven over het roemruchte platenlabel Impulse Records.

Res: promotie.donner@selexyz.nl.

Paul Acket

North Sea Jazz en Paul Acket zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Acket was uitgever van muziektijdschriften, bracht als impresario pop- en jazzbands en jazzartiesten naar Nederland en begon in 1974 zijn droom: het North Sea Jazz Festival. In de Centrale Bibliotheek is een expositie over hem te zien aangevuld met films. Vanaf 25 juni.

Inl www.bibliotheek.rotterdam.nl

Huiskamerconcerten

Wie niet van mensenmassa’s houdt kan in juni en juli ook naar huiskamerconcerten. In Alive! Modern Savoir spelen jazzprijswinnaars en er wordt ook eten geserveerd. Daarna zijn er in café Verhip nog jamsessies.

Inl www.alivemodernsavior.nl

Musea

In de mooiste huiskamer van Rotterdam, museumwoning Sonneveld, geeft het Rembrandt Frerichs Trio op 3 juli 14u een concert. In Boij

mans Van Beuningen, de Kunsthal en het Nederlands Architectuurinstituut zijn ook concerten.

Inl www.museumwoning.nl

Bird

Officieel gaat jazzclub BIRD in de Hofbogen (onder het station Hofplein) in september pas open maar de bouw wordt in het weekend van 8 en 9 juli gestaakt voor een North Sea Roundtown programma. Met een liveprogramma van StraightupJazz in de ene Hofboog en het clubprogramma van Boogieball in de andere, dj’s en soulfood voor de midnight munchies.

Inl www.birdfest.nl