Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Syrische troepen bij Turkse grens

A group of people with a machine gun take position on top of a building near mountains on the Syrian side of the border zone between Syria and Turkey, near the Turkish village of Guvecci, 50 kilometres (31 miles) from Hatay province June 23, 2011. REUTERS/Umit Bektas (TURKEY - Tags: POLITICS CIVIL UNREST MILITARY)
A group of people with a machine gun take position on top of a building near mountains on the Syrian side of the border zone between Syria and Turkey, near the Turkish village of Guvecci, 50 kilometres (31 miles) from Hatay province June 23, 2011. REUTERS/Umit Bektas (TURKEY - Tags: POLITICS CIVIL UNREST MILITARY) Gewapende militairen nemen een positie in vlakbij de grens tussen Turkije en Syrië. Foto Reuters/Umit Bektas

Syrische troepen hebben zich dicht bij de grens met Turkije gegroepeerd, vermoedelijk om de voortdurende betogingen tegen president Bashar al-Assad in het gebied neer te slaan.

Syrische burgers die op de vlucht zijn geslagen voor het geweld melden dat er binnen een kilometer van de grens bij het plaatsje Khirbat al-Jouz gepantserde voertuigen en militairen zijn. Een fotograaf van Reuters in het Turkse grensplaats Güvecci zag drie Syrische militairen op het dak van een huis bovenop een heuvel. Op een weg die naar deze strategische positie leidt waren militaire voertuigen te zien.

Duizende Syriërs zijn de grens met Turkije overgevlucht uit vrees voor. Journalisten mogen Syrië niet in. Afgelopen maandag hield Assad een toespraak waarin hij beloften deed over politieke hervormingen, maar dat bracht de pro-democratische beweging in het land niet tot zwijgen.


View Larger Map