Slimme nerds met gevoel

Import: Inside the campus Ned 2., 00.00 – 00.57 uur

Chinese studenten: ze zijn de droom van menig bestuursvoorzitter. Ze zijn slim, relatief goedkoop en erg gebrand carrière te maken. Ook zijn ze het schrikbeeld van sommige politici en vakbondsleiders in het Westen. Maar hoe is het om aan zo’n Chinese universiteit te studeren?

Naar schatting telt China 20 miljoen studenten verspreid over 2.400 hoge scholen en universiteiten. De productie van deze instellingen is enorm. Jaarlijks studeren er 6 miljoen academici af. Regisseur Camille Ponsin spendeerde een jaar op de Nanjing Normal University op zo’n 300 kilometer van Shanghai. Voor de documentaire Inside the Campus volgde hij Miao en Kun, twee van de 40.000 studentes aan de universiteit, volgens ranglijstjes een van de betere in China. Traditionele beelden van communistisch China komen langs maar Ponsin toont ook de andere kant. Studentes praten over vriendjes, politiek en dromen over hun toekomst. Net als journalist Leslie Chang in haar boek Factory Girls over fabrieksarbeiders in China laat Ponsin de menselijke kant zien van wat op eerste gezicht overkomt als een kil apparaat.

Dat is sterk, maar de vraag is wel hoe accuraat het beeld dat Ponsin schetst nog is. Zijn film is uit 2008. Hier lijkt dat weinig, maar in China is dat bijna een eeuwigheid. Drie jaar in China is genoeg tijd om een oude wijk te slopen, een nieuwe te bouwen en tegelijkertijd een supersnelle metro aan te leggen. Met dank aan die miljoenen slimme koppies.

Melle Garschagen