Sinds zijn geboorte is hij nooit meer alleen geweest

scene uit de film Les femmes du 6eme etage (2010) FOTO: Cinemien
scene uit de film Les femmes du 6eme etage (2010) FOTO: Cinemien

Les femmes du 6ème étage

Regie: Philippe Le Guay. Met: Fabrice Luchini, Sandrine Kiberlain. In: 15 bioscopen.****

Goede timing. In de week dat de regering liet weten dat de multiculturele samenleving is mislukt, komt een film uit waarin een Franse zakenman te midden van Spaanse gastarbeiders het plezier in zijn leven hervindt. Les femmes du 6ème étage speelt zich af in 1962. De keurige aandelenhandelaar Jean-Louis Joubert (Fabrice Luchini) woont samen met zijn vrouw in een luxe appartement in Parijs. Elk van de bewoners heeft een Spaanse huishoudster. De Jouberts nemen ook een Spaanse schoonmaakster in dienst. Al snel is Jean-Louis uiterst gecharmeerd van Maria, die samen met de andere, veelal voor de dictatuur van Franco gevluchte Spaanse huishoudsters op de afgebladderde zesde verdieping van het appartement woont. De film zet hun levensvreugde af tegen de geestdodende gewoontes van de stijve Jouberts.

Les femmes du 6ème étage lijkt een pretentieloze feelgood-komedie, maar de parallellen met het heden liggen voor het oprapen. De familie Joubert zit vast in haar burgerbestaan, waarin alleen telt wie het meeste geld en status heeft. Dankzij zijn kennismaking met een onbekende warmbloedige cultuur, komt Jean-Louis langzaam los van zijn vastgeroeste conventies. In een prachtige scène beseft hij dat hij sinds zijn geboorte nooit meer alleen is geweest. Internaat, baan, huwelijk: altijd met anderen. Dus trekt hij in een klein rommelkamertje op de zesde verdieping, gezellig naast de Spaanse vrouwen: eindelijk vrij!

André Waardenburg