Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Sietske H. niet naar Pieter Baan Centrum

Sietske H. (26) uit Nij Beets, die vorige maand tot twaalf jaar gevangenisstraf is veroordeeld wegens drievoudige kindermoord en enkelvoudige kinderdoodslag, hoeft niet ter observatie naar het Pieter Baan Centrum (PBC).

Dat heeft het Leeuwarder gerechtshof vanmiddag besloten. De 26-jarige tandartsassistente bracht tussen 2003 en 2009 haar vier pasgeboren baby’s om het leven. De kinderlijkjes verstopte ze in koffers op de zolder van de ouderlijke woning. Ze zei te hebben gehandeld uit angst en schaamte.

Het Openbaar ministerie drong bij het hof aan om H. op te nemen in het onderzoekscentrum. H. weigerde echter haar medewerking te verlenen aan een psychologisch onderzoek. Ze was bang dat ze dan tbs kreeg opgelegd. Tijdens een eerder verblijf in het PBC heeft ze ook niet meegewerkt. H. zei tijdens de rechtsziting dat ze bang was voor tbs omdat ze dan niet wist wanneer de behandeling ten einde zou zijn.

Volgens advocaat-generaal Ietje Vermeulen is er behoefte aan duidelijkheid achter de motieven van H. om haar pasgeboren kinderen te doden: “het hele dossier schreeuwt om uitleg. Welke persoon is de verdachte? Waarom heeft ze dit gedaan?” Het hof oordeelde echter dat een psychologisch onderzoek op dit moment “niet opportuun” is.

Ook rechter Klaas van Dijk was van mening dat een onderzoek in het PBC van groot belang was voor de beoordeling van de zaak: “Ook bij het hof leven grote vragen. Hoe langer je in het dossier leest, hoe raadselachtiger het wordt. De waaromvraag dringt zich op.” Tijdens de zitting benadrukte Van Dijk dat het nog helemaal niet vast staat of H. in aanmerking komt voor tbs: “het is geen straf maar een middel om je leven weer op de rails te krijgen. Het kan lang duren, maar dat hoeft niet.”

Maar na een korte schorsing waarin H. overlegde met haar advocaat Barbara Klunder, besloot H. bij haar standpunt te blijven. In de gevangenis is ze wel onder behandeling van een psycholoog, meldt Klunder. De volgende rechtszitting is over drie maanden.