Saab kan salarissen niet meer betalen

De Zweedse autofabrikant Saab heeft geen geld meer om de salarissen van de werknemers te betalen. Dat heeft Saab-eigenaar Swedish Automobile, voorheen Spyker Cars, bekendgemaakt.

Saab kampt al maanden met geldgebrek door tegenvallende verkopen. De fabriek in het Zweedse Trollhättan ligt al weken stil omdat er ook geen geld is om leveranciers te betalen. De werknemers die al weken thuis zitten, krijgen nu ook geen salaris meer. Eerder deze week deed de autofabrikant leveranciers een betalingsvoorstel. Swedish Automobile bood de leveranciers die nog geld van de fabrikant krijgen aan om 10 procent van de schuld te voldoen. In september wil Saab dan het restant plus rente betalen aan leveranciers.

Het bedrijf laat nu weten dat het in onderhandeling is met verschillende partijen voor financiering, waarmee de salarissen van het personeel betaald kunnen worden. Een van de opties waarover gesproken wordt, is het verkopen van het vastgoed van de autofabrikant, dat vervolgens gehuurd zal worden van de nieuwe eigenaar. Volgens een woordvoerder van Saab wordt er ook nog onderhandeld over „verschillende andere opties” om geld binnen te krijgen. „Het is jammer dat we problemen hebben met de kortetermijnfinanciering en de fabriek niet kunnen laten draaien, want we hebben nog heel veel orders staan. En voor de lange termijn hebben we wel financiering geregeld.”

Recentelijk sloot Spyker een overeenkomst met twee Chinese partners. Maar die overeenkomst met Youngman en Pangda levert pas op de lange termijn geld op voor de noodlijdende automaker. Bovendien moeten die overeenkomsten nog goedgekeurd worden door verschillende instanties, waaronder de Chinese overheid.