Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Saab kan salarissen niet langer betalen

Foto Reuters / Scanpix / Thomas Johansson

De Zweedse autofabrikant Saab, eigendom van het Nederlandse bedrijf Spyker, is niet langer in staat om salarissen uit te keren. Het bedrijf zegt dat het gesprekken voert met verschillende partijen om de financiële problemen op lossen, maar tekent wel aan dat er “geen garantie is dat deze gesprekken succesvol zullen zijn, of dat de nodige investering binnengehaald kunnen worden,” zo meldt persbureau AP.

Volgens een woordvoerder van Saab wordt er ook nog onderhandeld over “verschillende andere opties” om geld binnen te krijgen. “Het is jammer dat we problemen hebben met de korte termijn financiering en de fabriek niet kunnen laten draaien want we hebben nog heel veel orders staan. En voor de lange termijn hebben we wel financiering geregeld.”

Saab verkeert in grote problemen omdat het geen geld heeft om de leveranciers te betalen. Daardoor ligt de fabriek in het Zweedse Trolhättan stil. Recent sloot Spyker een overeenkomst met twee Chinese partners. Met de overeenkomst met Youngman en Pangda denkt Spyker-topman Victor Muller de financiering van Saab voor de lange termijn verzekerd te hebben. Ook is Spyker nog bezig met de verkoop van het vastgoed van Saab, dat het bedrijf vervolgens wil terug huren.

Saab heeft leveranciers eerder deze week een betalingsvoorstel gedaan, waarmee het hoopte de productie weer te kunnen opstarten. Saab-eigenaar Spyker heeft leveranciers die nog geld van de fabrikant krijgen, aangeboden om 10 procent van de schuld te voldoen. In september wil Saab dan het restant betalen aan de leveranciers, zo meldden verschillende buitenlandse media deze week.