Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Rusland neemt Toepolev-134s uit de roulatie

Emergency Ministry members work at the site of the Tupolev-134 plane crash outside the northern Russian city of Petrozavodsk June 21, 2011. A passenger jet slammed into the ground and caught fire while trying to land on a foggy night in northwestern Russia, killing 44 people and leaving eight survivors badly hurt, officials said on Tuesday. REUTERS/Timur Khanov/Komsomolskaya Pravda (RUSSIA - Tags: DISASTER TRANSPORT) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. MANDATORY CREDIT
Emergency Ministry members work at the site of the Tupolev-134 plane crash outside the northern Russian city of Petrozavodsk June 21, 2011. A passenger jet slammed into the ground and caught fire while trying to land on a foggy night in northwestern Russia, killing 44 people and leaving eight survivors badly hurt, officials said on Tuesday. REUTERS/Timur Khanov/Komsomolskaya Pravda (RUSSIA - Tags: DISASTER TRANSPORT) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. MANDATORY CREDIT Reddingswerkers bij de wrakstukken van de dinsdag verongelukte Toepolev-134. Foto Reuters/Timur Khanov

Als het aan de Russische president Dmitri Medvedev ligt worden de Toepolevs-134s, het model waarvan dinsdag een toestel neerstortte in het noordwesten van Rusland, na dit jaar gefaseerd uit de luchtvaart genomen.

Direchte aanleiding is het ongeluk met de 31 jaar oude Toepolev-134 van de Russische luchtvaartmaatschappij RusAir die dinsdag neerstortte nabij het vliegveld van de stad Petrozavodsk toen de piloot in dichte mist en regen probeerde te landen. Het ongeluk zou het gevolg zijn van een menselijke fout.

Desondanks heeft Medvedev zijn minister van Transport opdracht gegeven om de Tu-134’s uit de roulatie te nemen, melden Russische persbureaus. Veiligheidsfunctionarissen hebben al eerder aangeraden de verouderde vliegtuigen uit de roulatie te nemen, maar nog niet eerder was daarvoor ook daadwerkelijk een tijdspad uitgestippeld, zo meldt persbureau AP.

Sinds de Toepolev-134 in gebruik werd genomen, in 1963, zijn er 58 van verongelukt. Daarbij kwamen in totaal 1.376 mensen om het leven. De meeste van die ongelukken waren het gevolg van menselijk falen en niet van technische mankementen.