Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Republikeinen verlaten overleg over schuldenlast VS - ‘gevaarlijk spel’

Eric Cantor (derde van links) voor aanvang van een persconferentie over onder meer het schuldenplafond, gisteren.
Eric Cantor (derde van links) voor aanvang van een persconferentie over onder meer het schuldenplafond, gisteren. Foto AFP / Alex Wong

De onderhandelingen over het schuldenplafond en de schuldenlast van de Verenigde Staten zijn vandaag in een impasse geraakt nadat twee Republikeinen het overleg verlieten. Dat is erg gevaarlijk nu het land een akkoord moet bereiken.

Aanvankelijk bestond het aantal onderhandelaars uit zes personen, die met vicepresident Joe Biden trachtten tot een overeenkomst te komen hoe de immense schuldenlast aan te pakken en in hoeverre het schuldenplafond verhoogd moet worden. De groep kwam in totaal al elf keer samen en het overleg van vandaag was het derde deze week. Vanmorgen keerde Republikeins afgevaardigde namens de staat Virginia, Eric Cantor, het overleg al de rug toe. Vanmiddag werd hij gevolgd door Jon Kyl, senator voor de staat Arizona voor de Republikeinen.

“De Democraten blijven vasthouden aan belastingverhogingen”, zei Cantor nadat hij vandaag van tafel was weggelopen. “Ik denk niet dat we dat moeten doen in deze moeilijke economische tijden. Zolang dit bezwaar niet weggenomen wordt, kan het overleg niet worden hervat.” Hij richtte zich tot president Obama als degene die de gesprekken weer op gang moet brengen.

Dit is een gevaarlijk spel, zegt economieredacteur van NRC Melle Garschagen. Beide partijen weten namelijk dat de schuldenlast uiteindelijk verhoogd zal moeten worden. De Verenigde Staten hebben een schuldenlast van ruim 14 biljoen ($14.294.000.000.000) dollar, hoger dan het door zichzelf bepaalde plafond.

“De Amerikaanse financiële problemen bestaan daarom uit twee kanten: enerzijds is er de torenhoge schuldenlast, die teruggebracht moet worden. Anderzijds is er dat doorbroken plafond, waardoor er overeenstemming bereikt moet worden over een nieuwe, hoger gelegen grens. Ze hebben nog wel een paar maanden speling, maar tussen nu en - pakweg - augustus zal er een overeenkomst moeten zijn. Het is cruciaal dat dat gebeurt, want anders is het land failliet.”

De twee, schuldenlast en schuldenplafond, worden wellicht door de Republikeinen tegen elkaar uitgespeeld, zegt Garschagen.

“Het zou kunnen dat ze hopen op consessies in het meningsverschil over hoe de schuldenlast terug te brengen door nu weg te lopen. Maar dit is wel pushing the limit: Als er geen akkoord komt, gaat de grootste economie van de wereld failliet. Dus is het erg gevaarlijk dat politici op deze manier het spel spelen.”

Het Witte Huis reageerde later vanavond op de impasse. Obama wil een “evenwichtige benadering” van de onenigheid en is bereid op zoek te gaan naar een compromis, zo luidde de verklaring. Ook Biden reageerde: hij zei dat er weliswaar vooruitgang geboekt is, maar dat de gesprekken nu “opgeschort” zijn.