Rechter spreekt Wilders vrij

Amsterdam 23-06-2011. Geert Wilders i sdoor de rechtbank in Amsterdam vrijgesproken in de rechtzaak tegen hem. Foto in de hal buiten de rechtzaal na afloop van de zitting. Wilders lacht om enkele mensen, bezoekers van de zitting, die hem toejuichen. Foto: Olivier Middendorp
Amsterdam 23-06-2011. Geert Wilders i sdoor de rechtbank in Amsterdam vrijgesproken in de rechtzaak tegen hem. Foto in de hal buiten de rechtzaal na afloop van de zitting. Wilders lacht om enkele mensen, bezoekers van de zitting, die hem toejuichen. Foto: Olivier Middendorp

Het proces tegen politicus Geert Wilders is vanmorgen geëindigd in volledige vrijspraak.

De PVV-leider heeft zich volgens de rechtbank Amsterdam niet schuldig gemaakt aan groepsbelediging en aanzetten tot haat en discriminatie, waarvoor hij werd vervolgd. Ook het Openbaar Ministerie (OM) had vrijspraak geëist.

De rechtbank vindt dat Wilders zich weliswaar „kwetsend en schokkend” heeft uitgelaten, maar noemt dat „toelaatbaar”, omdat Wilders zijn islamkritische uitspraken als politicus heeft gedaan in een periode waarin in Nederland „veel en intensief” werd gedebatteerd over de multiculturele samenleving.

Van één uitspraak vindt de rechtbank dat die een „opruiend” karakter heeft. Het gaat om een interview waarin Wilders zegt: „Je voelt dat je niet meer in je eigen land leeft. Er is een strijd gaande, we moeten ons verdedigen.” Hij begeeft zich met die uitspraak „niet tegen, maar op de grens van het strafrechtelijk toelaatbare”, zei rechtbankvoorzitter Marcel van Oosten vanmorgen.

De rechtbank twijfelde of Wilders twee van de uitspraken waarvoor hij werd vervolgd wel letterlijk had gedaan. Het OM werd niet ontvankelijk verklaard in de vervolging van die twee uitspraken. Het OM was tevreden over het vonnis.

Ties Prakken, advocaat van één van de partijen die zich benadeeld voelden, kondigde direct na de uitspraak aan een nieuwe procedure te zullen starten. Zij wil zich wenden tot het Mensenrechtencomité van de VN in Gèneve, omdat Nederlanders volgens haar nu „niet gevrijwaard worden van haat zaaien wegens godsdienst en ras”.

Advocaat Henri Sarolea sprak namens de benadeelde partij van „een heel slecht vonnis”. Politici hebben volgens hem nu toestemming „hun betoog te kruiden met uitspraken die tot haat aanzetten, als je tegelijkertijd ook maar iets zegt wat die uitspraak neutraliseert: ‘Ik vind dat er te veel joden naar Nederland komen, maar ik heb niets tegen ze’.” Daarmee wordt de vrijheid voor „gewiekste politici die slim zijn met taal” volgens Sarolea veel te groot.

Wilders zei na afloop dat een „zware last” van zijn schouders gevallen was nu hij niet langer verdachte is. Het heeft hem „een hoop tijd, stress en energie gekost” die hij „liever aan de politiek” had willen besteden, aldus Wilders. Inhoudelijk wilden Wilders en zijn advocaat Moszkowicz nog niet ingaan op het vonnis.

Commentaar: pagina 2

Geen martelaarschap: pagina 4-5

Vrijheid een privilege: pagina 10