Reacties op vrijspraak Geert Wilders overwegend positief

De uitspraken van PVV-leider Geert Wilders waren volgens de rechtbank Amsterdam weliswaar “grof en denigrerend”, maar niet strafbaar. Voor- en tegenstanders van de politicus zijn opgelucht over de vrijspraak vanochtend, maar voor de aangevers is het zuur. “Wat is het volgende dat we naar ons hoofd geslingerd krijgen?”

Foto AFP / Koen van Weel

De uitspraken van PVV-leider Geert Wilders waren volgens de rechtbank Amsterdam weliswaar “grof en denigrerend”, maar niet strafbaar. Voor- en tegenstanders van de politicus zijn opgelucht over de vrijspraak vanochtend, maar voor de aangevers is het zuur. “Wat is het volgende dat we naar ons hoofd geslingerd krijgen?”

Nrc.nl verzamelde de eerste reacties van betrokkenen via Twitter, weblogs, persbureaus en reguliere media.

Alexander Pechtold, Tweede Kamerlid D66
“Deze uitspraak is geen vrijbrief om nu aan te zetten tot haat.”

Mark Rutte, minister-president
“De uitspraak is duidelijk en conform de eis van het OM. Prima nieuws voor Geert Wilders met wie wij op basis van het gedoogakkoord goed samenwerken. “

Tofik Dibi, Tweede Kamerlid GroenLinks
“En wat een grote doorbraak zou het zijn als Wilders na deze vrijspraak het debat echt zou aangaan met Nederlanders die daarnaar snakken.”

Peter R. de Vries, misdaadverslaggever
“Ik kan leven met de vrijspraak. Echter niet met de uitspraken van Wilders. De uitspraak dat hij ‘grof en beledigend’ was, is ook een veroordeling.”

Pamela Geller, invloedrijk blogger in de VS en vriendin van Wilders
“Wanneer staan de islamitische racisten nu eens terecht wegens het aanzetten van haat tegen niet-moslims? Het ging de eisers niet om een symbolische boete, maar om een triomf over de leerstellingen van het westerse recht en de vrijheid van meningsuiting. Dit was een rudimentair geval. Wilders is onze vertegenwoordiger. Het westen staat terecht.”

Otto van der Bijl, persofficier OM-Amsterdam
“Het was een zwaar en langdurig proces voor alle betrokkenen en alleen daarom zijn we al blij dat het proces nu voorbij is. (..) We zijn loyaal geweest aan de beschikking van het gerechtshof, maar hebben onze eigen beoordeling gemaakt. We zijn blij dat de rechtbank nu zegt dat de uitspraken van Wilders niet strafbaar zijn, wat je er verder ook van mag vinden.”

Gerard Spong, advocaat en aangever Wilders-proces
“Tot mijn verbazing en lichte verbijstering zei Wilders na de uitspraak dat hij heeft bedoeld grof en beledigend te zijn. Dat is eigenlijk een soort bekentenis. (..) Ik vind de vrijspraak ook teleurstellend, omdat de rechters hiermee de weg hebben geplaveid voor Wilders om van moslims tweederangs burgers te maken in onze samenleving.”

Bram Moszkowicz, advocaat van Geert Wilders
“Van begin af aan hebben we gezegd dat het belang van deze zaak het belang van de heer Wilders overstijgt en met name daarom ben ik ook als burger blij met de vrijspraak. (..) Iedereen moet kunnen zeggen wat gezegd moet worden. Bij aanzetten tot geweld ligt wat mij betreft de grens en dat heeft Wilders niet gedaan.”

Job Cohen, fractievoorzitter PvdA
“[De uitspraak] biedt heel veel ruimte om in de samenleving het debat op het scherpst van de snede te voeren. En ik ga daar graag aan meedoen. Als het nodig is, zal ik Wilders in het debat ook bestrijden.”

Sybrand van Haersma Buma, fractievoorzitter CDA
“[Ik hecht eraan dat het maatschappelijk debat] met respect en fatsoen wordt gevoerd. Het CDA zal Wilders hierop aanspreken als mensen onnodig worden gekwetst door zijn uitspraken.”

Ties Prakken, advocaat van de aangevers
“Door de vrijspraak is het recht van minderheden om gevrijwaard te blijven van haatzaaien, geschonden. Daarom gaan we ons recht halen bij de VN.”

Mohamed Rabbae, voorzitter Landelijk Beraad Marokkanen
“De schade die moslims en allochtonen van Wilders’ uitspraken ondervinden, is niet alleen maar een gevoel. De schade is gebaseerd op concrete feiten. Woorden zijn daden geworden.”

Aydin Akkaya, voorzitter Inspraakorgaan Turken in Nederland
“[De vrijspraak] betekent dat alles in Nederland geoorloofd is als je maar de juiste context vindt. Daarmee is er weer iets bijgekomen op de lijst voor allochtonen. Het blijft zich maar opstapelen. Dan denk ik: wat is het volgende dat we naar ons hoofd geslingerd krijgen? Ik ben zeer teleurgesteld.”