Prince is op North Sea Jazz de ware huisartiest

Nederland, Utrecht, 07-12-2010. Portret van hiphopartiest, dirigent en trompettist Colin Benders (Kyteman). Foto: Andreas Terlaak
Nederland, Utrecht, 07-12-2010. Portret van hiphopartiest, dirigent en trompettist Colin Benders (Kyteman). Foto: Andreas Terlaak

North Sea Jazz heeft twee carte blanches uitgedeeld. Een besluit met geschiedenis. Jarenlang was de artist-in-residence – de grote internationale huisartiest die drie dagen concerten gaf, het paradepaardje. Jazzsterren als Wayne Shorter, Branford Marsalis, George Duke, Michael Brecker of zelfs het enfant terrible van de New Yorkse experimentele scene, John Zorn, waren gevestigde eregasten die mochten spelen met bezetting naar keuze.

Soms werd dat uitgesproken ingevuld. Zoals Pat Metheny’s voorkeur in 2003 om alleen met Nederlandse musici (Yuri Honing , Michiel Borstlap) muziekprojecten uit te voeren. Soms viel het tegen. De weinig opwindende ode van Branford Marsalis aan freejazzer Ornette Coleman bijvoorbeeld. En ook hoe sommigen gewoon een aantal van hun eigen bands lieten invliegen. Bijzonder werd het als de organisatie de artiesten kon verleiden tot de uitvoering van een zeldzaam gehoord werk.

Na tien jaar heeft North Sea Jazz het concept losgelaten. Er zijn nu twee carte blanches uitgedeeld aan jongere, veelbelovende artiesten: de Nederlandse trompettist en bandleider Colin Benders, alias Kyteman, en de Amerikaanse altsaxofonist Rudresh Mahanthappa – overigens net ‘al’ veertig geworden. Was 2009 Kytemans doorbraakjaar met zijn jazzy hiphoporkest, in 2010 baarde Kyteman opzien door het veelgeprezen ensemble in al zijn eigenzinnigheid meteen weer op te heffen. In zijn muziekcommunity Kytopia maakt hij nieuwe werk.

Dit festival biedt Kyteman ruim baan voor een staaltje vrij denken. Maar hij benut die kans maar met één project: The Jamsessions. De komst van Kytecrash, zijn nieuwe succesproject met Vloeimans, is logisch. Dat zijn oom, pianist Jacky Terrasson komt spelen, is op North Sea niet echt opmerkelijk.

Altsaxofonist Mahanthappa staat in New York te boek als groot vernieuwer. Zijn Indiase roots zijn terug te vinden in zijn uiteenlopende werk. Mahanthappa zal die diversiteit ook hier presenteren: concerten met altsaxofonist Bunky Green, zijn groep Indo-Pak Coalition en zijn new fusion-groep Samdhi. Daarin combineert hij de complexe melodische en ritmische elementen van zowel Zuid-Indiase muziek als de traditionele jazz.

Tja. Met deze carte blanches zou je meer tam tam verwachten. Speciaal ontwikkelde muziek, onverwachte muzikantencombinaties, uitgesproken keuzes. De grap is dat er deze festivaleditie eigenlijk maar één naam echt over de tong gaat: Prince. Zijn drie nachtconcerten zullen steeds weer anders zijn, beloofde hij.

Het afgelopen jaar was Prince op tournee met artiesten als Esperanza Spalding, Janelle Monáe en Larry Graham, nu ook op NSJ. Wie jamt mee? Maar ook: tijdens wiens concert duikt Prince, nu hij er toch is, op? Ook Chaka Khan, Mavis Staples en Candy Dulfer zijn goede bekenden, je weet het bij hem nooit.

Vrij jammen met een vrije jazzattitude. Prince deed het al eens op Montreal Jazz, vaak in zijn aftershows in kleine clubs en ook vorig jaar in de Gelredome, toen hij zijn eigen voorprogramma bleek. Een half uur durende gierende jazzjam – een uitgeklede versie van Stratus van jazzdrummer Billy Cobham, met Prince op drums, bas en gitaar. Laat deze artist-in-residence maar vonken.