Prijs voor componist Kyriakides

Componist Yannis Kyriakides (Cyprus, 1969) heeft de Buma Toonzetters Prijs 2010 gewonnen. Zijn compositie Paramyth viel volgens de jury in de prijzen, onder meer vanwege „zijn originele gebruik van de spreekstem.”

De Sena Performers Prijs voor ‘uitvoering van het mooiste programma van 2010’ ging naar Ensemble Klang.

Beide prijswinnaars, die elk tienduizend euro ontvangen, werden gisteren in het Muziekgebouw aan ’t IJ bekendgemaakt tijdens Toonzetters 2011. Toonzetters was in voorgaande jaren een tweedaags festival met diverse concerten, maar nu was er slechts één concert, waarop drie van de tien genomineerde composities konden worden uitgevoerd.

Naast het winnende werk van Kyriakides, met onheilspellend vervormde stemsamples, klonken Die Kammersängerin, een betoverende, semitheatrale liedcyclus van Richard Rijnvos, en het expressieve, bij vlagen uitgesproken lyrische Vioolconcert van Klas Torstensson.

Rijnvos won met zijn genomineerde compositie wel de Matthijs Vermeulenprijs, een tweejaarlijkse compositieprijs van twintigduizend euro van het Fonds Podiumkunsten. Die werd eerder bekendgemaakt, maar werd gisteren uitgereikt.

Van alle referenties aan de komende kunstbezuinigingen was de aanvaardingsspeech van Richard Rijnvos de meest geëmotioneerde. Hij zei trots te zijn op zijn prijs, op zijn compositie, en op de uitvoerenden, sopraan Marijje van Stralen en het Ives Ensemble.

„En ik ben trots op het feit dat ik kunstenaar ben,” voegde de componist daar aan toe, „omdat de regering dat niet is, maar wel zou moeten zijn.”