Popsterren gaan eerder dood

Popsterren hebben een twee keer hogere kans om vroeg te overlijden dan onbekende leeftijdsgenoten. Een van de oorzaken is chronisch drugs- of alcoholgebruik, waaraan meer dan een kwart van de doden onder popsterren is te wijten. Ook ongevallen en zelfmoord komen in die beroepsgroep meer voor dan onder de rest van de bevolking. Britse wetenschappers onderzochten in 2007 in totaal 1.064 Amerikaanse en Europese muzikanten die vanaf 1956 tot en met 2000 beroemd waren geworden. Met name in de eerste 3 tot 25 jaar nadat zij populair werden, was de mortaliteit twee tot drie keer hoger dan in de vergelijkbare bevolkingsgroepen in beide delen van de wereld. Na 25 jaar roem keren muzikanten statistisch gezien terug in de rangen, hoewel Amerikaanse muzikanten dan nog steeds een hoger overlijdensrisico hebben dan Europese. Dat komt mogelijk door de minder goed toegankelijke gezondheidszorg in de Verenigde Staten. Volgens de Britse onderzoekers besteden beleidsmakers en muziekmaatschappijen te weinig aandacht aan de gezondheidsproblemen van de rich and famous, terwijl zij wel belangrijke rolmodellen zijn. Maar ze betwijfelen ook of de inzet van beroemdheden bij preventieve campagnes helpt: het zou ook een – rebelse – tegenreactie onder jongeren kunnen veroorzaken.