Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Poolse werknemers verlaten Nederland voor Duitsland’

Poolse werknemers gaan Nederland verruilen voor Duitsland. Dat verwachten uitzendorganisaties. Ze werven daarom nu al arbeidskrachten uit landen als Hongarije, Slowakije en Letland. Dat schrijft het AD vandaag.

Uit een prognose van koepelorganisatie van uitzendondernemingen ABU, blijkt dat het aantal Poolse arbeidsmigranten in Nederland sterk zal dalen. De belangrijkste reden daarvoor is dat Duitsland per 1 mei zijn grenzen heeft opengesteld voor Oost-Europese arbeiders. Polen kunnen daar zonder werkvergunning aan de slag.

Volgens een woordvoerder van ABU zijn vacatures in Nederland bovendien al moeilijker te vervullen door de aantrekkende Duitse economie. In arbeidsmigranten gespecialiseerde uitzendbureaus zoeken daarom nu al elders naar vervangers, want de vraag naar buitenlands personeel blijft.

Belangenvereniging van arbeidsmigranten Migrada denkt bovendien dat de Nederlandse reputatie de uittocht van Polen versterkt. “De verhalen over wantoestanden bij de huisvesting zijn ook in Polen aangekomen”, zegt een woordvoerder.