Politie ontdekt groot dopingnetwerk Andorra

Er zouden 42 actieve of oud-wielrenners betrokken zijn bij de zaak.

De Spaanse politie heeft in Andorra, in samenwerking met de Andorrese politie, een grootschalig dopingnetwerk ontdekt, meldt Cyclingnews.com. Volgens een woordvoerder zijn er zestig professionele atleten bij betrokken, waaronder 42 actieve of oud-wielrenners.

Bij een internetapotheek in de stad Encamp werd het afgelopen jaar bewijs gevonden van 536 transacties met prestatiebevorderende middelen. Onderzoekers melden dat de apotheek al zes jaar actief is. Een echtpaar dat de apotheek leidde en drie medewerkers die een winkel in Barcelona runden, kunnen maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen voor drugssmokkel.

De apotheek, die ook amateursporters in zijn klantenkring heeft, verhandelde onder meer epo en steroïden. Onder de overwegend Spaanse afnemers bevinden zich naast een flink aantal professionele en amateurrenners ook bodybuilders, een motorcoureur en een kajakker. De wielrenners zijn vooral afkomstig uit kleinere Spaanse ploegen.

Bij een eerdere zaak arresteerde de Spaanse politie in april 26 mensen. Volgens de politie ging het om de grootste internationale organisatie die zich in Spanje bezighield met de handel in drugs, groeihormonen en andere dopingmiddelen. In de stad Elche vond de politie in een opslagplaats grote hoeveelheden epo en groeihormonen.

Spanje voerde binnen Europa lang een liberaal beleid ten opzichte van dopinggebruik door sporters. De wetgeving werd verscherpt na Operación Puerto in 2006, het bloeddopingschandaal rond de Madrileense arts Eufemiano Fuentes waarbij zo’n tweehonderd topsporters betrokken waren. Topwielrenners als Alejandro Valverde en Ivan Basso kregen in de nasleep van het schandaal een schorsing opgelegd. (NRC)