Philips gaat opnieuw zware tijd tegemoet

Het bedrijf gaf gisteren een winstwaarschuwing af. De verwachting is dat er nieuwe ontslagen vallen.

Beleggers laten het aandeel Philips massaal vallen nadat het technologiebedrijf een winstwaarschuwing had afgegeven voor twee van de drie divisies.

Philips waarschuwde gisteren dat de winstmarge van de lichttak (‘Lighting’) in het tweede kwartaal zal dalen van 11 naar 4 procent. Als oorzaak noemt Philips de tegenvallende bouwmarkt, waardoor verkoopprijzen onder druk staan. Ook bij Consumer Lifestyle daalt de winstmarge stevig: van 110 miljoen euro in het eerste kwartaal tot 50 miljoen euro in het tweede kwartaal.

Philips heeft aangekondigd de verlieslatende televisietak af te stoten door middel van een licentieovereenkomst met TPV uit China. Het afstoten van de tv-productie had de marge juist moeten verbeteren, maar blijkt nu ook de verkoop van andere audiovisuele producten te treffen.

Beleggers reageerden onmiddellijk op de waarschuwing, waardoor het aandeel Philips gisteren een flink deel van zijn waarde verloor. De scherpste daling sinds eind 2008, toen het technologiebedrijf aan het begin van de financiële crisis stond. Daarna volgde een massaontslag van 6.000 medewerkers.

Het is de verwachting dat Philips opnieuw maatregelen zal nemen die banen zullen gaan kosten. In een verklaring belooft de nieuwe topman Frans van Houten een snelle uitbreiding van het bestaande kostenbesparingsprogramma. Meer details worden waarschijnlijk bekend op 18 juli, als Philips de halfjaarcijfers presenteert.

Andere onderdelen van Philips doen het nog wel goed. De medische divisie blijft stabiel, en bij Consumer Lifestyle verkopen huishoudelijke artikelen en personal health-apparaten van Philips veel beter dan consumentenelektronica. (NRC)