Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

‘Oorlogsmisdaden in Ivoorkust begaan door Ouattara en Gbagbo’

Zowel het kamp van oud-president Laurent Gbagbo als dat van huidig president Alassane Ouattara hebben zich in Ivoorkust schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden.

Dat heeft de aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag, Luis Moreno-Ocampo, gezegd. Volgens hem is hiervoor overtuigend bewijs gevonden. Moreno-Ocampo diende vandaag een verzoek in bij het hof om een onderzoek te starten naar de onlusten in het West-Afrikaanse land. De aanklager wil een waarnemingsteam sturen naar Ivoorkust om voorbereidingen te treffen voor het onderzoek naar de oorlogsmisdaden, meldt persbureau Reuters.

Een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties concludeerde eerder deze maand al dat beide Ivoriaanse kampen zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden.

Volgens internationale waarnemers won Ouattara in november 2010 de verkiezingen in Ivoorkust, maar zittend president Gbagbo weigerde dat te erkennen. Pas in april van dit jaar werd hij gearresteerd en afgezet. In de tussenliggende maanden vonden hevige gevechten plaats tussen aanhangers van de twee, waar zeker drieduizend doden bij vielen. Duizenden mensen ontvluchtten het land.

Begin juni meldde Human Rights Watch dat aan Ouattara getrouwe troepen zich schuldig maken aan het liquideren van aanhangers van de voormalige leider Gbagbo. De troepen zouden daarmee vergelding zoeken voor de bloedige strijd voorafgaand aan het afzetten van Gbagbo. Volgens de Verenigde Naties zijn vorige week minstens acht mensen in en rond de stad Abidjan gedood door strijdkrachten van Ouattara.

Lees hier meer over de ontwikkelingen in Ivoorkust.