Ook met pijn weet hij nog te winnen

Tennisser Robin Haase verrast met zege op Spaanse topper Fernando Verdasco.

Boegbeeld van Nederlandse tennis maakt indruk met zijn stoïcijnse en koele spel.

De harde schreeuw na zijn verrassende zege op de Spanjaard Fernando Verdasco verraadde hoe opgetogen Robin Haase was. De Nederlander plaatste zich voor het eerst in zijn carrière voor de derde ronde op Wimbledon. Dat deed Haase door als underdog de als 21ste geplaatste Verdasco in vier sets uit te schakelen: 6-3, 6-4, 4-6 en 6-2. Het was misschien wel de mooiste overwinning van de nummer 58 van de wereld. In de derde ronde treft Haase morgen de Amerikaan Mardy Fish van wie hij onlangs op Roland Garros nog kansloos in de tweede ronde verloor. „De ontlading was groot. Verdasco is toch een grote naam”, stelde Haase. „Tegen Fish zal het heel lastig worden. Ik zal ervoor moeten zorgen dat ik niet te snel op een achterstand kom.”

Haase is op dit moment het boegbeeld van het Nederlandse tennis. Voor het eerst in zijn loopbaan lonkt een plek bij de eerste vijftig tennissers van de wereld. De kopman van het Nederlandse Davis-Cupteam is misschien minder getalenteerd dan zijn generatiegenoot Thiemo de Bakker, maar zijn arbeidsethos is vele malen groter. Haase, die vorig jaar na een langdurige knieblessure als ‘comeback player of the year’ terugkwam, investeerde al snel in zichzelf door met Dennis Schenk een vaste coach in dienst te nemen. Dat betaalt zich nu steeds meer uit.

De derde dag op Wimbledon begon met regen waardoor het even onzeker was of de partij in de tweede ronde wel uit zou kunnen worden gespeeld. Boven de achteraf gelegen baan 12 brak toch nog een waterig zonnetje door en stapten de Nederlander en de Spanjaard het gras op. De partij moest even worden uitgesteld omdat een scorebord waarop de snelheid van de services wordt gemeten stuk was. Haase liet verrassend genoeg nog voor de wedstrijd een fysiotherapeut naar de baan komen om zijn voet in te tapen. „Ik had het simpelweg vergeten”, biechtte Haase na afloop op.

Haase raakte eerder dit jaar al twee keer geblesseerd aan zijn enkel, maar koos er liever niet voor om met tape te spelen omdat hij dan last van zijn knie krijgt. De 24-jarige tennisser nam nu dus op het laatste moment een ander besluit. Haase begon vol vertrouwen aan zijn optreden na zijn routineklus in de eerste ronde tegen de matige Spanjaard Pere Riba. Verdasco moest daarentegen dinsdag vol aan de bak in een vijfsetter tegen Radek Stepanek. Haase legde in de eerste set zijn tegenstander zijn wil op.

Met sterke opslagen, goede groundstrokes en zo nu en dan een dodelijk dropshot bracht Haase de Madrileen steeds in de verdrukking. De frustratie nam zichtbaar toe bij 27-jarige Verdasco, die twee jaar geleden even de nummer zeven van de wereldranglijst was. In de vierde game brak Haase voor het eerst. Het Spaanse kamp probeerde de vermoeid ogende Verdasco op te beuren. Aan het einde van de eerste set richtte de gravelspecialist zijn woede op de scheidsrechter. Het leverde hem een waarschuwing voor obsceen taalgebruik op. Haase pakte de set.

In de tweede reeks bleef Haase zijn eigen spel spelen waarmee hij Verdasco soms tot wanhoop dreef. Keer op keer zocht Verdasco contact met zijn coach op de tribune met een vragende blik. Tijdens de pauzes legde hij steeds een handdoek op zijn hoofd. Haase bleef stoïcijns doorgaan en pakte al snel een dubbele break voorsprong. Verdasco mocht na een zwakke opslagbeurt van Haase even hopen, maar verloor de set alsnog.

In de derde set kreeg Haase direct een aantal mogelijkheden om Verdasco te breken. Het zou waarschijnlijk de genadeklap betekenen voor hem. Maar Verdasco richtte zich op en maakte er opeens een wedstrijd van. Toen Haase op een 5-4 achterstand viel en zijn knie overstrekte, sloeg de schrik toe. Het duurde te lang voordat een fysiotherapeut kwam waardoor hij met pijn de baan op moest en de set verloor.

In de vierde set speelde Haase na een behandeling zonder pijn verder en maakte snel het verschil. Opnieuw richtte Verdasco zijn woede op de scheidsrechter wat hem een strafpunt kostte. Haase bleef koel en pakte na twee uur en 32 minuten de winst.