Onzalig idee om Museum Boerhaave te sluiten

Museum Boerhaave, Rijksmuseum voor de geschiedenis van de Natuurwetenschappen en de Geneeskunde, is in zwaar weer beland. In het kader van de bezuinigingen op cultuur dreigt staatssecretaris Zijlstra (Cultuur, VVD) het museum per 2013 te sluiten voor het publiek. Dit is een onzalig idee. Als enige in het land bekommert Museum Boerhaave zich om het erfgoed van industriële researchlaboratoria van bedrijven als Philips, Shell, Unilever en AkzoNobel. In dit Jaar van de Chemie is het goed om te beseffen dat tenminste één museum in ons land oog heeft voor belangrijke chemische collecties. Wie vult het gat als Boerhaave sluit? In een tijd waarin vmbo-opleidingen bij gebrek aan belangstelling voor techniek dicht moeten, is het goed om te zien hoe een instelling als Museum Boerhaave, waar jaarlijks tienduizenden scholieren vertoeven, met aantrekkelijke educatieve programma’s wel jongeren weet te bereiken – bijvoorbeeld via het Technolab, een leerwerkbedrijf waarbinnen mbo- en hbo-studenten workshops en evenementen organiseren op het gebied van natuur, wetenschap en techniek die zijn gericht op leerlingen van basisscholen en de eerste klassen van het voortgezet onderwijs. Leerlingen ontdekken zo hun techniek- en onderzoekstalenten. Soms slaat de vonk over. Nederland heeft een schrijnend tekort aan bètatalent. In die context zou het sluiten van Museum Boerhaave volstrekt het verkeerde signaal afgeven.

Martin C.J. van Pernis

President KIVI/NIRIA

Rein Willems

Voorzitter Stichting Toekomstbeeld der Techniek

Wiebe Draijer

Oud-voorzitter STT