Onstuimige, gedreven Beethoven

Orkest van het Oosten o.l.v. Jan Willem de Vriend. Gehoord: 22/6 Muziekcentrum Enschede. Aldaar t/m 19/7. Inl.: orkestvanhetoosten@nl ****

Met zes uitvoeringen van Beethovens Negende symfonie komt een eind aan de Beethovencyclus van het Orkest van het Oosten, in 2007 begonnen onder leiding van chef Jan Willem de Vriend.

De Vriend komt met een quasi-authentieke aanpak met deels antieke blaasinstrumenten en oude speelwijzen bij de strijkers. Maar belangrijker zijn de onstuimige energie en de roerige drive die hij uitstraalt. De Vriend hoort in de revolutionaire Negende de pulsen van een oude stoommachine, met veel duister, luidruchtig en explosief gerommel in de pauken en bassen.

Het resulteert in een overweldigende aankondiging van een nieuw en democratisch tijdperk waarin alle mensen broeders worden, zoals bezongen door het koor Consensus Vocalis en het uitstekende solistenkwartet met Annemarie Kremer, Wilke te Brummelstoete, Marcel Reijans en Geert Smits.

Vooraf speelt Ronald Brautigam Mozarts Pianoconcert nr 17 KV 453 op een oude Lagrassa forte-piano, ritmisch rinkelend en twinkelend, helaas soms overstemd door de blazers in het orkest. Het concert begon in Enschede met protest tegen de bezuinigingen: een leeg podium, de trompettist blies The Last Post.