Onderzoek bepleit na 18 jaar te lang in tbs

De Raad voor de Rechtspraak heeft de rechtbanken gevraagd te bekijken of tbs-maatregelen terecht zijn opgelegd. Enige honderden dossiers zouden opnieuw moeten worden bekeken.

De raad reageert daarmee op de zaak van Dusan van R. (46) die, naar gisteren bij de Amsterdamse rechtbank bleek, achttien jaar ten onrechte heeft vastgezeten in een tbs-kliniek. Van R. was in 1989 veroordeeld voor diefstal. Hij was schizofreen en drugsverslaafd en werd om die reden ontoerekeningsvatbaar verklaard. Hij wilde zelf ook behandeld worden. Vanaf 1993 werd zijn tbs telkens verlengd. Juridisch kan dat niet; na veroordeling voor een klein vergrijp is vier jaar tbs het maximum.

De Raad voor de Rechtspraak vermoedt meer gevallen van ‘verkeerde’ tbs en noemt dit „buitengewoon ernstig”. Deze maand bleek al zo’n geval bij de rechtbank in Almelo. Nederland telt zo’n 2.000 tbs’ers.

Bij Van R. is volgens de Amsterdamse rechtbank te veel de aandacht gericht op diens psychische problematiek en te weinig op de juridische basis van de tbs. Volgens hoogleraar straf- en procesrecht Ybo Buruma „zijn we de afgelopen jaren opgeschoven van een daadstrafrecht naar een daderstrafrecht. Dat brengt gevaren met zich mee.” Het is niet duidelijk of, en zo ja wanneer, Van R. vrijkomt. Zijn raadsman zegt schadevergoeding te eisen.

De schrik zit er nu in bij de rechters: pagina 8