Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Obama: komend jaar 33.000 militairen weg uit Afghanistan

President Barack Obama delivers a televised address from the East Room of the White House in Washington, Wednesday, June 22, 2011 on his plan to drawdown U.S. troops in Afghanistan. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, Pool)
President Barack Obama delivers a televised address from the East Room of the White House in Washington, Wednesday, June 22, 2011 on his plan to drawdown U.S. troops in Afghanistan. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, Pool)

De Verenigde Staten trekken het komende jaar 33.000 militairen terug uit Afghanistan. Daarna worden de overgebleven militairen versneld teruggetrokken. Dat heeft president Obama, als verwacht, gisteravond bekendgemaakt.

Obama maakte dit nieuws bekend in een televisietoespraak:

Het verminderen van het aantal troepen is in de ogen van de president een eerste stap op weg naar het einde van de oorlog in Afghanistan, die de Verenigde Staten sinds de aanslagen van 11 september 2001 tegen Al-Qaeda voeren.

Thanks to our extraordinary men and women in uniform, our civilian personnel, and our many coalition partners, we are meeting our goals. As a result, starting next month, we will be able to remove 10,000 of our troops from Afghanistan by the end of this year, and we will bring home a total of 33,000 troops by next summer, fully recovering the surge I announced at West Point. After this initial reduction, our troops will continue coming home at a steady pace as Afghan security forces move into the lead. Our mission will change from combat to support. By 2014, this process of transition will be complete, and the Afghan people will be responsible for their own security.

Met het terughalen van de dertigduizend militairen maakt Obama zijn belofte uit december 2009 waar, waarin hij de zogenoemde ‘surge’ (golf) van dertigduizend militairen die extra werden ingezet in Afghanistan had gekoppeld met het verminderen van de Amerikaanse aanwezigheid halverwege dit jaar. Zelfs na het vertrek van de 33.000 militairen blijven er nog 70.000 achter in Afghanistan. Dat is nog steeds twee keer zoveel militairen als er waren toen Obama president werd.

Deze vermindering van de troepenmacht in Afghanistan is drastischer dan de aanbevelingen van militaire adviseurs van de president. Volgens Obama is het tijd om de focus te verleggen naar de falende economie en de hoge werkloosheid in het eigen land. ‘Het tij van de oorlog keert’, zei Obama, daarmee ook verwijzend naar de afgenomen militaire betrokkenheid van de VS in Irak en de beperkte betrokkenheid van het land bij de internationale campagne in Libië. “America, it is time to focus on nation building at home.”

Het terugtrekken van 33.000 militairen is een grotere ingreep dan generaal David Petraeus de president had geadviseerd. Petraeus is de vertrekkend commandant van de troepen van de VS en de NAVO in Afghanistan, die nu de CIA gaat leiden. Vertrekkend minister van Defensie Robert Gates steunt het besluit van de president.

Premier Gillard van Australië heeft al aangekondigd dat, ongeacht de verminderde aanwezigheid van de VS, de Australische troepen in ieder geval tot 2014 in Afghanistan blijven. President Sarkozy van Frankrijk heeft vanmorgen gezegd dat de Franse strategie vergelijkbaar is met die van de Verenigde Staten: geleidelijk terugtrekken. De Talibaan heeft inmiddels ook gereageerd: zij zeggen dat de terugtrekking symbolisch is omdat de VS niets bereikt hebben in Afghanistan.

Lees hier de toespraak die Barack Obama gisteravond hield.