Muziek is zelf ook een drug

Destructief gedrag onder artiesten komt voort uit stress, de verandering van populariteit naar een bestaan buiten de spotlights en de beschikbaarheid van genotsmiddelen in hun omgeving, zo blijkt uit onderzoek.

Wat het ook niet makkelijker maakt: muziek maken is eigenlijk zelf een drug. De Vlaming Gert Keunen, pophistoricus aan de Rockacademie in Tilburg en zelf muzikant, omschrijft het als „een roes, een eigen werkelijkheid van klanken waar het aangenaam vertoeven is”, een geestverruimend middel dus.

Volgens Keunen staan vooral de creatieve geesten die helemaal van hun kunst kunnen leven – en geen ‘gewone’ baan meer nodig hebben – bloot aan de verleidingen van drank en drugs. Zij zullen zich in hun bubbel van succes eerder laten gaan, van roes naar roes, terwijl een muzikant met bijbaan tussen de optredens door ook nog moet functioneren in de samenleving. De druk van het succes en van toeren kan ook leiden tot excessen.

Keunen is zelf een groot liefhebber van trappistenbier, maar niet zozeer dat hij tijdens optredens de controle verliest. Een professionele muzikant kent zijn grenzen. Het gedrag van Winehouse vindt hij dan ook onacceptabel. „Als je zo veel geld vraagt voor optredens, moet je er wel staan”, zegt Keunen. „We zouden haar moeten boycotten.” Misschien ook wel in haar eigen belang.