Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Mogelijk Amerikaans EHEC-slachtoffer, totale dodental 43

De dood van een Amerikaan is mogelijk het gevolg van een besmetting met de EHEC-bacterie. Dat heeft het Amerikaanse Centrum voor Ziektepreventie vandaag gezegd. De man was kortgeleden in Duitsland. Het totale dodental liep vandaag op tot 43.

De Amerikaanse man, uit de staat Arizona, was besmet met de E.coli-bacterie en overleed aan de gevolgen van een ernstige complicatie. Mogelijk betrof het de dodelijke EHEC-variant. Als dit inderdaad het geval is, dan is de man het eerste Amerikaanse slachtoffer van de uitbarsting.

Tot dusver zijn er vijf ziektegevallen bevestigd die verband houden met de EHEC-uitbarsting in Duitsland. Het gaat om mensen uit de staten Michigan, Massachussetts, Wisconsin en North Carolina.

Het dodental als gevolg van de de EHEC-uitbraak in Duitsland is opgelopen tot 43. Dat heeft het Robert Koch Institut, het Duitse equivalent van RIVM in Nederland, vandaag bekendgemaakt. Gisteren stond het dodental nog op 39. Het is niet duidelijk waar de slachtoffers precies zijn gevallen. Er is soms sprake van vertraging bij het melden van de sterfgevallen. Volgens het Robert Koch Institut zijn er op dit moment in Duitsland 3688 mensen besmet met de EHEC-bacterie, een variant van de E.coli-bacterie. Van hen lijden 823 mensen aan HUS, een ernstige complicatie. In andere landen zijn 114 mensen ziek geworden.

In Nederland worden op dit moment geen patiënten meer onderzocht op een mogelijke EHEC-besmetting. “Net als in Duitsland is de ziekte in Nederland op zijn retour”, meldde een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vandaag.