Man zat ten onrechte achttien jaar vast in tbs

Volgens de rechtbank in Amsterdam had de tbs van de man al in 1993 moeten worden beëindigd.

Een 46-jarige man heeft achttien jaar ten onrechte in een tbs-kliniek vastgezeten. Het Openbaar Ministerie wilde dat de rechtbank in Amsterdam de maatregel gisteren met twee jaar zou verlengen, maar de rechtbank wees dat af.

De man werd in 1989 veroordeeld voor onder meer diefstal, mishandeling en huis- en lokaalvredebreuk. Hij kreeg tbs omdat hij volgens deskundigen een ‘ziekelijke stoornis van de geestesvermogens’ had. Ook was er sprake van voortschrijdende dementie en kon hij niet zelfstandig functioneren in de maatschappij.

De maatregel kan alleen worden opgelegd voor misdrijven waar een celstraf van vier jaar of langer voor staat. In dit geval gold dat alleen voor de diefstal. Volgens de rechtbank valt diefstal echter onder de misdrijven waarvoor tbs maximaal vier jaar mag duren. De maatregel had dus al in 1993 moeten eindigen.

In plaats daarvan werd de tbs sindsdien steeds met één of twee jaar verlengd. Dat gebeurde voor het laatst in april 2009. De man zit nu nog in de tbs-kliniek Veldzicht in Balkbrug. De rechtbank in Amsterdam gaat een reeks vergelijkbare strafzaken onderzoeken om te kijken of niet dezelfde fout is gemaakt.

De Raad voor de Rechtspraak zei gisteren in een reactie dat alle rechtbanken afgesloten tbs-zaken tegen het licht moeten houden. (Novum)