Magnetisch veld gezien door eiwit

Mensen kunnen geen magnetische velden waarnemen, was lang de concensus. Nu blijkt dat menselijk oogeiwit dit wel kan.

Magnetische velden waarnemen is in het dierenrijk niets bijzonders. Vogels, vleermuizen, zeeschildpadden, haaien en fruitvliegjes kunnen het allemaal. Mensen kunnen het niet, zo is de consensus. Toch blijkt nu dat sommige menselijk oogeiwitten wel degelijk gevoelig zijn voor magnetische velden. Amerikaanse biologen publiceerden deze ontdekking gisteren in Nature Communications.

De biologen richtten een aantal fruitvliegjes zo af dat ze altijd in de richting van sterke magnetische velden vlogen, want daar lag voedsel op ze te wachten. De biologen schakelden daarna het magneetgevoelige eiwit van deze vliegjes uit, waardoor het hun zoals verwacht niet meer lukte om de fruitpulp te vinden. Toen de onderzoekers de code van het menselijk eiwit hCRY2 in het DNA van deze gemankeerde fruitvliegjes plaatsten, waren de fruitvliegjes plotseling genezen van hun ongevoeligheid voor magnetische velden.

Kunnen mensen dus ook magnetische velden waarnemen? Moleculair gezien kan het, maar het is nog maar de vraag of hoe en of de signalen van hCRY2 opgepikt en vertaald worden door de hersenen. Bovendien: dieren gebruiken magnetische velden vooral voor navigatie, maar waar het voor mensen goed voor zou zijn, is vooralsnog een raadsel. (NRC)