Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Kwart uitslagen Afghaanse verkiezingen ongeldig verklaard

Sediqullah Haqiq, the head of a special Afghan poll court, speaks during a court ruling on last year's parliamentary election results in Kabul June 23, 2011. The special Afghan court set up by President Hamid Karzai after fraud-marred parliamentary elections last year began overturning results from dozens of seats on Thursday, raising fears of a constitutional crisis. REUTERS/Mohammad Ismail (AFGHANISTAN - Tags: POLITICS ELECTIONS CRIME LAW)
Sediqullah Haqiq, the head of a special Afghan poll court, speaks during a court ruling on last year's parliamentary election results in Kabul June 23, 2011. The special Afghan court set up by President Hamid Karzai after fraud-marred parliamentary elections last year began overturning results from dozens of seats on Thursday, raising fears of a constitutional crisis. REUTERS/Mohammad Ismail (AFGHANISTAN - Tags: POLITICS ELECTIONS CRIME LAW) Het hoofd van de Afghaanse commissie die de uitslagen heeft bestudeerd, Sediqullah Haqiq tijdens het vonnis van het hof vanmorgen. Foto Reuters / Mohammed Ismail

Een Afghaans tribunaal heeft bijna een kwart van de uitslagen van de vorig jaar gehouden parlementsverkiezingen ongeldig verklaard. Het tribunaal doet onderzoek naar fraude bij de verkiezingen.

In totaal werden donderdag de uitslagen van 62 verkiezingen ongeldig verklaard. Volgens Sediqullah Haqiq, een van de rechters van het hof, kunnen nog meer resultaten worden herzien als het tribunaal aanstaande zaterdag weer samenkomt.

In een verkiezing in de provincie Kunduz telde het hof zo’n twintigduizend stemmen voor een kandidaat die volgens de officiële telling nul stemmen ontving. De aanwezige toeschouwers in de rechtzaal waren hoorbaar geschokt.

Internationale adviseurs beschouwen de hertelling als illegaal, maar het hof meent wel degelijk bevoegd te zijn om verkiezingsuitslagen te herzien. Het 249-koppige parlement is een van de weinige beperkingen op de macht van president Hamid Karzai, die het tribunaal oprichtte.