Kortkolom buitenland

Leden al-Qaeda ontsnapt in Jemen

Sana’a. Een zestigtal leden van al-Qaeda is gistermorgen vroeg ontsnapt uit een gevangenis in Mukalla, in het onrustige zuiden van het land. Terwijl medestanders van buitenaf het vuur openden op de gevangenis om de aandacht af te leiden, overmeesterden gevangenen hun bewakers. Ze wisten te ontsnappen via een ongeveer veertig meter lange tunnel. De afgelopen weken hebben militante moslims twee dorpen in het zuiden ingenomen. De ontsnapten waren veroordeeld wegens hun lidmaatschap van al-Qaeda-op-het-Arabisch- schiereiland, dat wordt gezien als het gevaarlijkste al-Qaeda filiaal. Veel al-Qaeda leden houden zich schuil in het midden en zuiden van het Jemen. (AP)

Tron wordt vervolgd wegens verkrachting

Evry. De Franse oud-minister Georges Tron wordt vervolgd wegens verkrachting en seksuele agressie. Twee ambtenaren van de stad waar hij burgemeester is, Draveil, hadden een klacht tegen hem ingediend. Er heeft zich nog een derde vrouw bij justitie gemeld, een voormalige fractie-assistent, maar zij heeft geen klacht tegen Tron ingediend. De 53-jarige Tron, die toen het nieuws bekend werd door president Sarkozy is gedwongen om af te treden als minister, ontkent dat hij seksuele relaties van welke aard dan ook heeft gehad met de twee vrouwen. Zijn assistent voor culturele zaken op het gemeentehuis, Brigitte Gruel, is ook aangeklaagd omdat ze aanwezig zou zijn geweest bij de betwiste gebeurtenis, die zou zijn begonnen met een voetmassage. Tron en Gruel zijn niet gearresteerd. (AFP, BBC)

Apple verwijdert pro-Palestijnse app

Jeruzalem. Computerbedrijf Apple heeft op verzoek van Israël de verkoop gestaakt van een Arabischtalig computerprogrammaatje via zijn online-winkel iTunes. In deze zogeheten app, getiteld ThirdIntifada, wordt volgens de Israëlische regering opgeroepen tot een opstand door de Palestijnen. Er stonden nieuwsberichten, achtergrondverhalen en andere informatie in over protesten, al dan niet gewelddadig, tegen Israël. Ook zou het links bevatten naar nationalistische Palestijnse video’s en liederen. Volgens de Israëlische regering zit achter de app dezelfde organisatie die eerder een vergelijkbaar pagina heeft geopend op de sociale-media website Facebook. Die pagina is door de beheerder van Facebook verwijderd. (Reuters)