Kort nieuws

Verbod rituele slacht

Den Haag. - De Tweede Kamer blijft bij het verbod op onverdoofd ritueel slachten. Ritueel slachten mag wel als de slachtmethode aantoonbaar geen extra dierenleed veroorzaakt. Dat is de strekking van een akkoord dat VVD, PvdA, GroenLinks en D66 gisteren hebben bereikt. Orthodoxe joden en moslims zijn teleurgesteld over het compromis. Het akkoord zou in de praktijk moeilijk werkbaar zijn. (Novum)

Strippenkaart tabee

Den Haag. - Eind deze maand verdwijnt de strippenkaart definitief in een groot deel van Nederland. Een voorstel van GroenLinks en de PvdA om de invoering van de ov-chipkaart, die de strippenkaart vervangt, uit te stellen strandde gisteren in de Tweede Kamer. (Novum)

Kamer steunt NAVO

Den Haag. - De Tweede Kamer schaart zich achter het kabinetsbesluit om zeker tot eind september mee te doen aan de NAVO-missie in Libië. De PVV verzet zich tegen de missie. De gedoogpartij wil dat de landen in de regio eerst meer bijdragen. (Novum)

Rellen in Belfast

Belfast. - Al enkele avonden is het onrustig in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast. Ruim vijfhonderd protestantse en katholieke jongeren stonden dinsdag tegenover elkaar in een kleine katholieke enclave in een overwegend protestantse wijk. Volgens de politie begonnen de rellen toen leden van de Ulster Volunteer Force, een protestantse paramilitaire groep, brandbommen en stenen gooiden naar katholieke huizen. De politie spreekt van een zorgvuldig georkestreerde actie. Er werd door beide groepen geschoten. (AP, BBC)

Ban oppositie Rusland

Moskou. - Het Russische ministerie van Justitie heeft gisteren geweigerd de onlangs opgerichte oppositionele Partij van Volksvrijheid (Parnas) te registreren voor deelname aan de parlementsverkiezingen van december. Als reden is gegeven dat op de ledenlijst van Parnas namen staan van mensen die voor de oprichting van de partij waren overleden. Daarmee zou de kieswet zijn overtreden. De partij geldt als het enige serieuze oppositiefront tegen Verenigd Rusland, de regeringspartij van premier Vladimir Poetin. De oppositie gaat tegen het besluit in beroep bij het Europese Hof in Straatsburg. Ondertussen wil het Russische parlement een wetsvoorstel behandelen dat het mogelijk maakt om in bepaalde zaken de Europese Conventie voor de Rechten van de Mens te negeren. (NRC)