'Kluizenaar' die wilde inbreken in de website van de CIA

De 19-jarige Britse hacker Ryan Cleary, die ervan wordt verdacht de netwerken van Britse en Amerikaanse veiligheidsdiensten te hebben platgelegd, was volgens zijn moeder „een volstrekte kluizenaar”.

Vandaag wordt Cleary voorgeleid op verdenking van inbreken in de computers van onder andere de Serious Organised Crime Agency (SOCA). Hij zou betrokken zijn geweest bij de besturing van een zogeheten bot-net, een netwerk van computers van (onschuldige) gebruikers, dat op afstand bestuurd kan worden.

In een interview met een Britse krant beschrijft de moeder van Cleary haar zoon als een eenzame zonderling met leermoeilijkheden, die dreigde zijn polsen door te snijden als ze hem zijn computer zou afpakken. „Ik moest zijn warme maaltijd voor zijn deur neerzetten.”

Volgens broer Mitchell is Ryan geen „criminele mastermind” en wat hij heeft gedaan was alleen maar „kids stuff” zijn. Buren maken gewag van een moeilijk opvoedbaar kind, een lijmsnuiver, die regelmatig ‘out of it’ was.

Ryan Cleary werd gisteren aangehouden in het ouderlijk huis in een dorp in Essex. Aan zijn arrestatie is een gezamenlijk onderzoek van Scotland Yard en de FBI vooraf gegaan. Dat onderzoek is voorlopig nog niet afgesloten.

Cleary wordt verdacht van betrokkenheid bij een groep die zichzelf LulzSec noemt. Het zou gaan om acht hackers uit verschillende landen. Vanuit zijn huis heeft hij zich volgens justitie zeker vijf keer schuldig heeft gemaakt aan hacking. Behalve een aanval op de computers van SOCA, dat zijn website daardoor tijdelijk moest sluiten, zou de groep ook hebben geprobeerd binnen te dringen op de website van de Amerikaanse Senaat en de CIA.

Mocht Cleary veroordeeld worden, kan hij tien jaar celstraf krijgen. Maar Cleary’s moeder zegt vooral benauwd te zijn voor een eventueel uitleveringsverzoek van de VS. Ze vreest dat haar zoon opnieuw zal proberen zelfmoord te plegen als dat gebeurt.

De zaak-Cleary roept herinneringen op aan die van de Britse hacker Gary McKinnon (45), die onder de schuilnaam ‘Solo’ in 2001-2002 inbrak in 97 militaire en NASA-computers in Amerika. De VS vragen al tien jaar om zijn uitlevering, tot nu toe tevergeefs.