Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Juridische strijd rond Facebook-oprichter Zuckerberg ten einde

De tweelingbroers Winklevoss zien af van verder juridische actie tegen Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook. Foto Reuters/Adam Hunger

De langslepende zaak rond Facebook-oprichter Mark Zuckerberg is ten einde. De Amerikaanse tweelingbroers Tyler en Cameron Winklevoss, die bij de oprichting van het grootste sociale netwerk ter wereld betrokken waren, hebben te kennen gegeven niet naar het Amerikaanse Hooggerechtshof te stappen om de in hun ogen te lage schikking die in 2008 is overeengekomen met Zuckerberg aan te vechten.

Eerder al werd hun hoger beroep tegen Zuckerberg al afgewezen. De broers zijn indertijd door Zuckerberg kalltgestelt doordat hij slinks onder een andere naam een site lanceerde die uit het brein van de broers zou zijn ontsproten: The Face Book. Deze zou veel lijken op de sociale site Harvard Connection die de broers bedacht hadden en die ze lieten ontwikkelen door programmeur Zuckerberg.

In dit conflict is al een schikking geweest (65 miljoen dollar), maar de broers vonden dat hen te weinig is gegeven omdat Zuckerberg op dat moment al wist dat Facebook veel meer waard was dan het bedrag waarop de schikking gebaseerd is. Van de 65 miljoen dollar was 45 miljoen in aandelen uitgekeerd. Die zijn inmiddels volgens persbureau AP 100 miljoen dollar waard.

In The Social Network, die losjes rond de slepende zaak is opgebouwd, worden de twee broers gespeeld door Armie Hammer. Bekijk hier een fragment. De broers Winklevoss zijn tevens getalenteerde roeiers. Zo werden zij zesde en laatste in olympische roeifinale (twee zonder stuurman) in 2008.