JP Morgan komt weg met relatief lage boete

De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft nu ook JP Morgan aan zijn crisistrofeeën toegevoegd. De Amerikaanse beurswaakhond maakt de bank een zelfde soort verwijt als vorig jaar aan Goldman Sachs. JP Morgan zou beleggers in hypotheekobligaties (CDO’s) hebben misleid door hen niet te vertellen dat het hedgefonds Magnetar, dat een rol speelde bij de selectie van het onderpand, ook een shortpositie van 600 miljoen dollar (420 miljoen euro) had ingenomen.

Toch laat de SEC JP Morgan er relatief makkelijk van af komen, door de bank een boete op te leggen van 153 miljoen dollar, ongeveer een kwart van wat Goldman Sachs moest ophoesten om zijn zaak te schikken.

Dit lijkt verrassend als je kijkt naar enkele van de kopers van de twee transacties, die allebei in het voorjaar van 2007 werden gelanceerd, toen de huizenmarkt onderuit begon te gaan. Goldman Sachs had zijn inmiddels beruchte Abacus-CDO’s verkocht aan de Duitse bank IKB en aan de beleggingstak van obligatieverzekeraar ACA – twee firma’s die verondersteld werden experts te zijn op het gebied van hypotheekrisico’s. Onder degenen die hun geld staken in de Squared-CDO's van JP Morgan waren echter ook partijen waarvan je nooit had kunnen beweren dat ze zo goed ingevoerd waren, zoals Thrivant Financial for Lutherans, een religieuze liefdadigheidsinstelling.

Misschien had de SEC dus harder moeten optreden tegen JP Morgan – maar dat is niet gebeurd. Dit zou iets te maken kunnen hebben met het feit dat JP Morgan zelf een forse dreun opliep. De bank nam zelf zo’n 85 procent van de transactie rond Squared voor haar rekening, en had al een verlies van 900 miljoen dollar geleden voordat de SEC aanklopte.

Goldman Sachs verloor daarentegen slechts 90 miljoen dollar op het deel van de Abacus-CDO's dat de firma niet wist te slijten. Goldman en zijn handelaar Fabrice Tourre werden tijdens de hele procedure door de SEC gehekeld wegens roekeloosheid, onachtzaamheid en het willens en wetens misleiden van beleggers. JP Morgan werd echter slechts één tik op de vingers wegens onachtzaamheid. Bij de schikking hebben geen van beide banken de beschuldigingen bevestigd of ontkend.

De Abacus-transactie heeft Goldman Sachs een boete opgeleverd van 550 miljoen dollar, de hoogste in de geschiedenis van de SEC. Maar als je het aanvankelijke verlies erbij optelt, komt het totale verlies van de firma uit op slechts twee derde van de 1,05 miljard dollar die JP Morgan kwijtraakte. De confrontatie tussen Goldman en de SEC heeft uiteraard ook tot een daling van de aandelenkoers met 10 miljard dollar geleid, op de ochtend dat het SEC-onderzoek werd aangekondigd, en tot negatieve verhalen in de pers die maandenlang aanhielden. JP Morgan heeft dat allemaal weten te vermijden. Maar dat het is niet bepaald geruststellend voor de bank om te weten dat zij haar eigen zondebok was.

Anthony Currie

Vertaling Menno Grootveld