'Je moet de muziek benaderen als een topsporter'

Clemens van der Feen (1980) is bassist. Dit jaar kwam High Places uit, de eerste plaat van zijn Clemens van der Feen Band.

Welk concert vergeet je nooit meer?

„Dat moet de eerste keer zijn dat ik met Toots Thielemans speelde, in 2006. Het was in Italië, in een fantastisch mooi dorpje, Castelbasso, op een heuvel, bij ondergaande zon, met een plein vol mensen. De setting was prachtig en het was de eerste keer dat ik met een jazzmuzikant van internationale faam speelde. Maar buiten dat alles was het voor mij een keerpunt. Ik stond toen nog met een half been in de klassieke wereld, maar toen ik hem zag en hoorde spelen, heb ik besloten om dat achter me te laten en me alleen nog maar op jazz te richten. Ik ben er toen ook veel serieuzer aan gaan trekken.

„Toots speelt met een enorme zeggingskracht. Hij heeft enorm veel te vertellen en weet dat om te zetten in muziek. Dat wil ik ook kunnen. Het heeft me doen besluiten om kort na dat concert naar New York te gaan om daar te zoeken waar ik heen wil met mijn muziek.

„Ook het gesprek na afloop van het concert staat me goed bij. Toots zei dat hij nog steeds superkritisch is over zijn eigen spel. Hij zei dat hij zelf maar twee of drie dingen die hij in zijn leven heeft gespeeld echt goed vindt. Dat zegt toch wel wat. Die man was toen 84 jaar en hij oefent nog elke dag. Je moet de muziek benaderen als een topsporter. Hij vertelde me ook dat ik naar Louis Armstrong moest luisteren. Waarom weet ik niet, maar ik heb het natuurlijk wel gedaan.

„Ik ben me muzikaal sindsdien meer gaan ontwikkelen. Die ontwikkeling is een weg met verschillende fases. Nu zit ik in de fase van het componeren, het ontwikkelen van eigen muziek. Dat ga ik met de band laten horen op North Sea.

„Ik heb de poster van dat concert in Italië bewaard, dat is het enige concert waarbij ik dat heb gedaan. Hij heeft een tijd aan de muur gehangen, nu zit hij in een koker, maar ik zoek nog naar een mooi plekje.”