'Ik streef naar eenheid tussen publiek en band'

Janne Schra (1981) is zangeres. Ze brak door met Room Eleven en staat dit jaar op North Sea Jazz met haar nieuwe project Schradinova.

Welk concert vergeet je nooit meer?

„In 2009 stonden we met Room Eleven op Montréal Jazz in Canada. Het was op een plein met ongeveer tienduizend man die de muziek enorm waardeerden. We waren er twee jaar eerder ook al geweest, dus ze kenden ons al. Opeens begon het keihard te regenen. Ik dacht, nu gaan ze allemaal weg, maar iedereen stak een paraplu op en bleef heel aandachtig luisteren. Al die plu’s, het was een mooi beeld. Uiteindelijk zijn we met z’n allen een parapludans gaan doen op het nummer ‘Lalalalove’. Ze konden natuurlijk niet echt klappen, dus ik deed voor hoe ze op elke ‘la!’ hun paraplu omhoog konden doen en het hele plein deed mee, een heel grappig gezicht.

„Ik streef naar een eenheid tussen publiek en band tijdens optredens. Ik zoek naar iets waardoor die twee samengaan. Dat kan bijvoorbeeld door zoiets als in Montréal, maar het is geen strategie, het moet geen trucje worden. We proberen elke set zo te maken dat er een goede spanningsboog in zit. Je moet het publiek goed aanvoelen en je hebt een tijdje nodig om door te krijgen hoe de communicatie op die avond werkt. In een concert van een klein half uur is het lastig voor elkaar te krijgen. Het hangt natuurlijk ook van het tijdstip af en hoeveel er is gedronken.

„Laatst was ik bij een concert van Dan Mangan, een Canadese singer/songwriter, in een kleine zaal. Hij ging in het midden van de zaal op een stoel staan om daar een lied te spelen. Dan voelt het heel erg alsof je samen die muziek maakt. Daar hou ik van.

„Het lijkt mij mooi om ooit nog meer met visuals op het podium te doen, om dat gevoel van eenheid nog verder te versterken. Ik vind beeld zelf altijd heel veel toevoegen aan de muziek. Tot nu toe heb ik er nooit echt iets mee kunnen doen, behalve in videoclips. Het zit wel in mij, ik heb audiovisuele media gestudeerd. Misschien is het iets voor een clubtour in de toekomst.”