Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

‘Ik ben een illegale immigrant’

This undated handout photo provided by Define American shows Jose Antonio Vargas. Vargas, a Pulitzer Prize-winning journalist who covered presidential politics and the 2007 Virginia Tech shootings in a high-profile reporting job at The Washington Post is going on network television to announce he is an illegal immigrant. (AP Photo/Define American)
This undated handout photo provided by Define American shows Jose Antonio Vargas. Vargas, a Pulitzer Prize-winning journalist who covered presidential politics and the 2007 Virginia Tech shootings in a high-profile reporting job at The Washington Post is going on network television to announce he is an illegal immigrant. (AP Photo/Define American) Jose Antonio Vargas. Foto AP

Jose Antonio Vargas won in 2008 een Pulitzer Prijs voor de verslaggeving voor The Washington Post over het Virginia Tech bloedbad. Gisteren maakte hij in een artikel in The New York Times bekend dat hij illegaal verblijft in de VS.

Jose Antonio Vargas (wiki) emigreerde in 1993 van de Filipijnen naar de Verenigde Staten. Als hij een paar jaar later, hij is dan 16, zijn rijbewijs wil gaan halen en aan een balie zijn green card laat zien, fluistert de vrouw achter de balie: ‘Deze is nep, kom hier niet meer terug.’ Zo ontdekt Vargas dat hij een illegale immigrant is. Hij doet er vervolgens alles aan om een volwaardig staatsburger van de VS te zijn:

I’ve tried. Over the past 14 years, I’ve graduated from high school and college and built a career as a journalist, interviewing some of the most famous people in the country. On the surface, I’ve created a good life. I’ve lived the American dream.

Maar eigenlijk mag hij er dus niet zijn. Het artikel van Vargas is bedoeld om zijn situatie en die van vele anderen aan de kaak te stellen, legt hij uit aan The Huffington Post:

Lees hier een (ruime) voorpublicatie uit zijn verhaal, dat dit weekend volledig wordt afgedrukt in de papieren editie van de NYT.