Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

IEA compenseert wegvallen olieproductie onrustige Arabische wereld

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) gaat de komende maand zestig miljoen vaten olie extra op de markt brengen om het wegvallen van de oplieproductie in onrustige landen als Libië te compenseren.

Hiervan zal de helft afkomstig zijn uit de reserves van de Verenigde Staten, meldt persbureau AP. Het IEA wil hiermee speculatie tegengaan over brandstoftekorten op de oliemarkt. De onrust in het Midden Oosten en de Arabische wereld verstoort de olieproductie. Zo zorgt de opstand in Libië ervoor dat de wereldwijde productie van olie met anderhalf miljoen vaten is gedaald. Hierdoor is de prijs van olie gestegen, wat de wereldwijde economische groei drukt. Dagelijks worden er ruim tachtig miljoen vaten olie verbruikt.

De aankondiging van het IEA komt nadat de olieproducerende landen er na een ontmoeting eerder deze maand niet in slaagden om de productie te verhogen. Het is de derde keer dat het agentschap de oliereserves aanboort om de wereldwijde behoefte aan brandstof te ondersteunen. Het IEA werd na de oliecrisis van 1973 opgericht om te reageren op verstoringen in de olieproductie.

In totaal houden de 28 landen die aangesloten zijn bij het IEA een voorraad aan van 4,3 miljard vaten olie.