Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Griekenland kondigt nog meer bezuinigingen aan

Demonstranten protesteerden begin juli voor het Griekse parlement tegen de economische malaise in het land. Foto: AP / Petros Giannakouris

Griekenland verhoogt de belastingen op stookolie en verlaagt de belastingvrije drempel van twaalfduizend euro naar achtduizend euro.

Dat maakte de Griekse minister van Financiën, Evangelos Venizelos, vandaag bekend. Deze maatregelen maken deel uit van bezuinigingsmaatregelen die de regering moet treffen om aanspraak te maken op een tweede financiële noodpakket van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. Vorig jaar kreeg Griekenland al 110 miljard euro aan steun in de vorm van leningen.

‘Griekse schuld is al kleiner geworden’

Venizelos sprak vandaag met schuldeisers over straffe bezuinigingsmaatregelen die volgende week moeten worden goedgekeurd door het Griekse parlement. Athene overlegt ook met Griekse banken om mee te helpen aan het oplossen van de schuldencrisis waar het land zich in bevindt.

Volgens Venizelos is het overheidstekort sinds zijn aantreden een kleine week geleden en na enige aanpassingen van bezuinigingen, van 5.5 miljard geslonken naar 3.8 miljard euro.

De nieuwe aangekondigde wijzigingen in de belastingen moeten de staatsschuld nog verder verlagen. Naast het verlagen van de belastingvrije drempel en het verhogen van de belasting op stokolie wil Venizelos nog drie andere maatregelen treffen:

  • een eenmalige solidariteitsheffing op het inkomen van Griekse burgers. Afhankelijk van het inkomen ligt het percentage dat afgedragen wordt tussen de een en vijf procent;
  • een jaarlijkse heffing van driehonderd euro voor zelfstandig ondernemers;
  • vierhonderd miljoen euro bezuinigen op overheidsuitgaven.

Als Griekenland doet wat het moet doen, dan doen wij wat wij moeten doen

Venizelos wilde in eerste instantie al bestaande afspraken met de trojka van EU, IMF en de Europese Centrale Bank aanpassen, om zo een milder pakket aan bezuinigingen te kunnen presenteren aan het parlement. Hiermee wilde de minister ook het Griekse volk, dat gefrustreerd is over de harde bezuinigingsmaatregelen, tegemoet komen. Maar met een milder pakket zou Griekenland niet kunnen voldoen aan de voorwaarden die de trojka stelt aan de noodhulp.

En dat moet, benadrukte de voorzitter van de eurozone Jean-Claude Juncker vandaag bij de EU-top over de Griekse schuldencrisis in Brussel. Juncker: “Als Griekenland doet wat het moet doen, dan doen wij wat wij moeten doen. Dat is geen dreigement, maar een bevestiging dat we doorzetten met onze pogingen Griekenland te helpen”. De Duitse bondskanselier Angela Merkel riep tijdens de top de Griekse oppositie achter de bezuinigingsmaatregelen van Venizelos te staan: “in deze situatie is er behoefte aan eenheid”.

‘Eurozone vraagt kredietbeoordelaars om Griekenland niet failliet te verklaren’

Op de EU-top in Brussel wordt verder gesproken over de deelname van banken en pensioenfondsen aan de nieuwe noodlening aan Griekenland. Een anonieme Duitse regeringsmedewerker die met persbureau AP sprak, laat weten dat er al met banken wordt gesproken hierover. Ook zouden lidstaten al overleg voeren met kredietbeoordelaars en de Europese Centrale Bank om een negatieve kredietbeoordeling te voorkomen. Op het moment dat kredietbeoordelaars Griekenland deels failliet verklaren, kan dat leiden tot extra onrust op de financiële markten. Daardoor zouden niet alleen Griekse, maar ook Europese banken in gevaar komen.

Ondanks deze reddingspogingen zijn veel financiële experts van mening dat de Griekse schuldenlast op de lange termijn te groot is om te kunnen financieren en dat het land uiteindelijk failliet zal gaan.

Lees hier meer over de schuldencrisis en Griekenland.