Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Google is groen, Apple een stuk minder

Internet
Internet

Je staat er niet bij stil dat dat massale internetten van ons erg veel energie kost en dus effect heeft op het milieu. Hoeveel precies en waar de grote spelers hun energie vandaan halen, dat zet dit filmpje uiteen.

Een filmpje van ruim twee minuten, dat - volgens de informatie die het zelf verschaft - 25 gram koolstofdioxide de atmosfeer in pompt wanneer je het helemaal afkijkt. Da’s niet veel, maar via bijvoorbeeld YouTube worden elke seconde enorm veel filmpjes aangeklikt. Goed om eens (op een mooie manier) te illustreren hoe de grote internetbedrijven omgaan met ons online kijkgedrag. Apple en Facebook komen er niet erg milieubewust vanaf, Yahoo en Google doen het een stuk beter.

De tweede helft van het filmpje legt uit hoe de vier giganten hun energie opwekken. Er is hoop, want windmolens en zonne-energie zijn in trek. En Google wekt zelfs energie op met… vliegers.