Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Gaddafi waarschuwt westen - maandag beslissing over arrestatiebevel

Khoweildi al-Hamidi (midden) tijdens de begrafenis van een van zijn zonen, die volgens Libië omkwam bij NAVO-aanvallen van afgelopen maandag.
Khoweildi al-Hamidi (midden) tijdens de begrafenis van een van zijn zonen, die volgens Libië omkwam bij NAVO-aanvallen van afgelopen maandag. Foto Reuters / Ahmed Jadallah

Het doden van Libische burgers door de NAVO zal ze duur komen te staan, zei Moammar Gaddafi gisteravond laat in een audioboodschap die uitgezonden werd op de Libische staatstelevisie. Hij zei niet bang te zijn voor het aanstaande gevecht.

Afgelopen zondag kwamen - volgens Libische autoriteiten negen - burgers om het leven bij een luchtaanval door de NAVO op Tripoli. Het bondgenootschap gaf daarna toe dat een raket, “bedoeld voor een militair doel”, door een “mogelijke fout in het wapensysteem” het doel miste en zo onbedoeld een aantal burgers doodde.

Volgens Libië zijn bij een luchtaanval van afgelopen maandag nog eens 19 mensen omgekomen, onder wie drie kinderen. Het doelwit was volgens Gaddafi het onderkomen van Khoweildi al-Hamidi, een vertrouweling van het regime wiens dochter de echtgenote is van een van de zonen van Gaddafi. De NAVO verklaart dat het volgens hen om een controlecentrum gaat en dat het eventuele burgerslachtoffers betreurt.

De nu drie maanden durende “kruistocht” in zijn land zal het Westen nog duur komen te staan, waarschuwde Gaddafi gisteren. De NAVO-luchtmacht is sinds half maart actief boven Libië en voert bijna dagelijks aanvallen uit. Gisteren verklaarde Italië dat het het liefst een onmiddellijk einde ziet aan de bombardementen om humanitaire hulp te kunnen toelaten.

‘Missie in Libië wordt onbetaalbaar als hij na de zomer nog loopt’

De oorlog in Libië heeft de Britse strijdkrachten al 280 miljoen euro gekost, melden Britse media. Het ministerie van defensie heeft de kosten becijferd in een schriftelijke verklaring aan het parlement, aldus Sky News en de BBC.

Groot-Brittannië behoort, samen met Frankrijk, tot de aanvoerders van de NAVO-luchtmacht, maar de Britse strijdkrachten staan zwaar onder druk door bezuinigingen en de inzet in Afghanistan. Hooggeplaatste militairen hebben gewaarschuwd dat de kosten onbetaalbaar dreigen te worden als de missie bij Libië na de zomer voortduurt.

Premier David Cameron houdt vol dat de taak in Libië zal worden volbracht. De revolte in het westen van Libië wordt sterker en steeds meer mensen laten Gaddafi vallen, zei hij in het Lagerhuis. “De tijd staat aan onze kant, de druk groeit en ik denk dat wij tot een bevredigende afronding zullen komen.”

Maandag beslissing over arrestatiebevel Gaddafi

Het Internationale Strafhof zal aanstaande maandag beslissen over een mogelijk arrestatiebevel voor misdaden tegen de menselijkheid door Gaddafi, zo maakte het vanmiddag bekend op de eigen website. Ook over een arrestatiebevel van zijn zoon Saif wordt dan besloten.