Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

G20: meer transparantie voedselmarkt

A farmer carries a sack of wheat in Zouping county, Shandong province May 30, 2011. China, the world's top wheat producer, is likely to reap a bumper wheat harvest in 2011 despite drought earlier this year in most of its wheat-growing areas in the north, the agriculture ministry said. Picture taken May 30, 2011. REUTERS/China Daily (CHINA - Tags: AGRICULTURE BUSINESS) CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA
A farmer carries a sack of wheat in Zouping county, Shandong province May 30, 2011. China, the world's top wheat producer, is likely to reap a bumper wheat harvest in 2011 despite drought earlier this year in most of its wheat-growing areas in the north, the agriculture ministry said. Picture taken May 30, 2011. REUTERS/China Daily (CHINA - Tags: AGRICULTURE BUSINESS) CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA Een boer draagt een zak tarwe in Zouping, China. China is de grootste tarweproducent van de wereld, en verwacht een goede oogst in 2011, ondanks droogte in het begin van het jaar. Foto Reuters / China Daily

De landbouwministers van de G20 hebben in Parijs afspraken gemaakt om de wereldwijde voedselcrisis te beteugelen.

Dat maakte de Franse minister van Landbouw Bruno Le Maire vanmiddag bekend tijdens een persconferentie in Parijs. De landen hebben besloten om de landbouwproductie op te voeren, de transparantie van de markt te verbeteren en de exportbeperkingen voor voedselhulp op te heffen. Dat meldt persbureau Reuters.

‘Centrale banken moeten stappen ondernemen’

Bronnen binnen de G20 citeren uit een intern communiqué dat de landen “erkennen, dat goed functionerende markten baat hebben bij regulatie en een transparante markt”. De G20 moedigt “de ministers van Financiën van de G20 en de centrale banken aan om passende stappen nemen voor beter toezicht op de voedselmarkt.”

De maatregelen zijn milder dan die waarop de Franse president Nicolas Sarkozy aanstuurde. In de aanloop naar de G20-top riep hij op tot een streng optreden tegen speculanten op de voedselmarkt. Sarkozy wil dat alle landen van het wereldforum investeerders begrenzen in de hoeveelheden voedsel die zij kunnen inkopen, om het beïnvloeden van schaarsheid te voorkomen.

Vorig jaar stegen de voedselprijzen tot een recordhoogte. Hierdoor ontstond de angst voor onrust in ontwikkelingslanden. In 2007 en 2008 braken er in verschillende landen rellen uit vanwege de hoge prijzen. Om een herhaling van de onrust te voorkomen, wilde de G20 hervormingen op de wereldvoedselmarkt.

Lees hier meer over de voedselcrisis.